Руски медии: Китай иска да превземе Сирия без бой

Китай иска да превземе Сирия без бой, пише „Независимая газета“. Според арабското издание „Ню Халидж“ Пекин смята да изпрати специални сили в подкрепа на Асад. По данни на „Ню Халидж“ в Сирия може да бъдат изпратени китайските специални подразделения „Сибирски тигри“ и „Нощни тигри“, а решението е взето с оглед дейното участие на хиляди бойци от терористичната уйгурска групировка „Ислямска партия на Туркестан“ в сраженията на сирийска територия.

Експерти напомнят, че подобни съобщения е имало и преди, но не отричат, че Небесната империя разчита да сложи ръка на следвоенна Сирия. Обаче става дума за икономически, а не военен контрол. Още през 2016 г. постоянно плъзваха слухове и изтекли сведения, че Китай всеки момент ще започне да праща войски в Сирия – санитарни батальони, охрана и т. н., посочва пред „Независимая газета“ ориенталистът Алексей Маслов.

Всъщност оттогава насам Китай не е изпращал никого никъде. Затова пък наскоро бе съобщено, че КНР е готова да участва в следвоенното възстановяване на Сирия, дори с хуманитарна помощ.

Напълно в духа на Китай. Сиреч той е готов да инвестира средства в Сирия – във възстановяване на стопанството, в контрол върху някои територии и така фактически да се възползва от победата на руските и на американските войски, казва експертът.

Защото Китай инвестираше огромни пари още в предвоенна Сирия. Става дума за милиарди по различни оценки. КНР на практика изгуби тези пари. Сега Пекин иска да възстанови икономическото си влияние и да обере плодовете от чуждата победа, допълва той.

Същевременно Китай винаги заявява: „Днес подкрепяме официалния режим“ в Сирия. С други думи, ако страните примерно се споразумеят и Башар Асад се оттегли, Китай ще сътрудничи с всеки друг режим, отбелязва руският ориенталист.

Сирийските демократични сили, включващи главно кюрдски формирования, може да станат част от националната армия, ако се постигне компромис в политическото уреждане на кризата. Това заявява пред „Известия“ говорителят на сирийската кюрдска Партия „Демократичен съюз“ Абд Салам Али.

„Ако бъде намерено приемливо за всички решение, присъединяването на СДС към сирийската армия ще бъде логично развитие“, посочва Али.

„Никога не сме поставяли въпроса да се обособим или отделим. Напротив, кюрдите настояват правата им и правата на другите етноси да бъдат затвърдени в рамките на единна Сирия“, изтъква той.

Депутати от сирийския парламент отбелязват, че кюрдите са неделима част от обществото и ако са готови да следват интересите на страната, няма да има никакви пречки за обединяване на формированията им с официалните въоръжени сили.

Според експерти този сценарий ще заздрави суверенитета на държавата и ще успокои Анкара, която смята кюрдските организации за терористични, допълва „Известия“.

Източник: glasove.com

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*