Президентът Радев ОТРЯЗА Цецка Цачева и Московски за Посланици! Борисов обаче им осигури други сладки постове!

Тежки преговори вървят между Министерство на външните работи и президентството за разместванията в дипломатическия корпус. Съгласувателната процедура, стартирала официално в началото на миналия месец, е съпътствана с открито напрежение между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Процесът по назначенията на 20 нови посланици бе временно стопиран заради българското председателство на ЕС, а мандатите на много дипломати бяха удължени. Сега непрозрачният процес, съпроводен със слухове и интриги, отново е подновен.

Косвено доказателство за скандалите около назначенията е и позицията на Българското дипломатическо дружество, което призова президента Румен Радев да не позволява директното преназначаване на посланици от една държава в друга без престой в България. Настоява се и да не бъде превишена 20-процентната политическа квота за посланици.

Президентът Румен Радев ще се възползва от дадените от Конституцията правомощия, за да намали до минимум политическите назначения на ГЕРБ. Причината за твърдата му позиция е както решението на правителството премиерът Бойко Борисов да води българската делегация за откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, така и неспазването на съгласувателната процедура по решението на МС за издаването на указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Радев категорично настоява за всички назначения да бъдат спазени всички законови и нормативни норми и няма да позволи политически креатури да напълнят дипломатическите ни представителства, каквото е практиката досега.

През миналия месец на поредица от необявени срещи, държавният глава не е одобрил предложения от външния министър Екатерина Захариева списък за новите 20 български посланици.

В първоначалния вариант министърът на правосъдието Цецка Цачева е била посочена за представител на България в Черна гора. Колегата ѝ Ивайло Московски пък поискал да бъде посланик в Берлин. Министърът в оставка настоявал да иде на дипломатическа работа в Германия заради семейни проблеми.

 Радев отхвърлил и двете предложения.

След президентския отказ, премиерът Бойко Борисов е намерил други варианти за бъдещето на Цачева и Московски. Правосъдната министърка вероятно ще бъде пратена в КС, а транспортният – в Черноморската банка. Във Външно министерство е обсъждан и вариантът конституционният съдия Румен Ненков да стане посланик в Черна гора.

Разместванията в дипломатическия корпус и правителството са свързани и с избора на четирима нови членове на Конституционния съд. До края на годината съставът му трябва да бъде попълнен с четирима нови членове, двама от които излъчени от президента и парламента, а двама – от съдебната власт.

Възможно е бившият служебен премиер Марин Райков да смени посланическото място в Рим с това в Лондон. Сегашният посланик Константин Димитров се връща в България и вероятно ще стане зам.-външен министър. Райков настоявал да не се връща в България, а директно да отлети за столицата на Великобритания, срещу което се въпротивяват от Дипломатическото дружество.

В първите месеци на следващата година изтича мандатът на Надежда Нейнски в Турция. За мястото й се твърди, че премиерът Бойко Борисов е харесал сегашния български представител в Париж Ангел Чолаков. Назначението обаче не е сигурно, тъй като президентът бил против кандидатурата му.

Румен Радев се е възпротивил и срещу предложението на Екатерина Захариева за дипломатически ротации на място. Външната министърка предложила посланикът в НАТО Иван Найденов да се смени с посланика в ЕС Димитър Цанчев, като и двамата са базирани в Брюксел.

Правителството и президентството ще преговарят и за новия ни посланик в Израел. Миналата седмица, шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова призна, че е номинирана за Тел Авив.

Метин Казак пък е предложен да остане в Катар до края на 2019 г. В Саудитска Арабия би трябвало да отиде бившият депутат Димитър Абаджиев, който е посланик в Словения. Мандатът му в Любляна изтича след 2 години и вероятно той ще го довърши. Амбиции за Рияд има и бившият депутат от НДСВ Светослав Спасов.

Екатерина Захариева е номинирала двама от заместниците си във Външно министерство за работа в чужбина – Юрий Щерк да замине за Париж, а Тодор Стоянов за Рим. Предложила е постоянният секретар на МВнР Елена Шекерлетова за посолството ни в Берлин.

Засега президентът не е одобрил тези кадрови рокади.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*