Проф. Иво Христов: Тръмп сложи кръста на неолиберална Европа! Ето какво предстои:

Тръмп прочете некролога на Европа. Америка няма нужда от ЕС в този му вид. Но това, което каза Доналд Тръмп, е трудно смилаемо в нашия регион. Такъв извод направи от речта на американския президент Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН проф. Иво Христов. Депутатът от „БСП за България“ беше гост на предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Според него „опитите да бъде реанимирана Европа се провалиха“. Тръмп наруга Меркел, защото е ръководител на стария елит, смята проф. Иво Христов.

Проф. Христов каза, че наскоро се е върнал от Южна Корея и добави, че „човек трябва да излезе много далече от нашия регион, за да усети, че за Европа се говори все по-малко“. „Моторът на историята не бумти тук, а на съвсем друго място – на 10 – 12 000 километра оттук в Тихоокеанския регион“, добави той.

По повод на похвалата, която стопанинът на Белия дом отправи към Полша, проф. Христов обърна внимание, че Варшава е от „наказаните“ от Брюксел. И Тръмп хвали „подсъдимите“ в ЕС.

Тръмп похвали Полша, защото Полша взривява Европа, категоричен бе той. На забележката на водещата Цветанка Ризова, че може би причината е друга – антируската политика на Варшава, проф. Иво Христов напомни максимата на Наполеон, че географията е съдба.

„Полша винаги ще сте намира между Русия и Германия с всички последствия от това“, коменитра той.

„Стив Банън, който уж отдавна не е в администрацията, вършее в Европа и резултатите са налице. Резултатът ще бъде взривяването на Европа в този й вид. И вътре в ЕС има обективни причини, които налагат взривяването на тази организация“, каза още проф. Иво Хритов, анализирайки международната ситуация.

„Нашите политически въртиопашки изповядват възгледа – да видим откъде духа вятърът. Затова харесват Орбан“, каза още той.

„В този си вид Европа няма шанс. Пред ЕС има два пътя – единна държава върху костите на националните идентитети или да стане съюз на отечествата, както казваше Де Гол“, бе неговият извод.

Проф. Иво Христов, че категоричен, че има дълбока преоценка на начина на функциониране на Америка.

„Шансът да се обединят двете Кореи е огромен. Ще се върви към обединение стъпка по стъпка по китайски вариант. Резултатът ще бъде създаването на 80-милионен гигант, който може да играе стратегическа роля в тази част на света“, казо още той.

В Сирия Русия се опитва с минимални ресурси да постига максимални геополитически резултати, изтъкна професорът.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*