Елена Йончева: ГЕРБ Подаряват летище „София“ на Турция! Скандални Разкрития за готвената концесия:

БСП подготвя законодателни промени, с които да забраним отдаването на концесия на обектите от значение за национална сигурност. Това каза говорителят на групата на „БСП за България“ Елена Йончева.

Йончева изтъкна, че летище „София“ е сред обектите от стратегическо значение за България.

„Става въпрос за българската национална сигурност. Имаме информация, че летището ще бъде отдадено на концесия на съседна на България южна държава. Бих искала да ви напомня, че след няколко месеца в Турция, в Европейската част на Истанбул започва работа най-голямото летище в света“, каза Йончева.

И отбеляза, че Турция няма основание да има конкурентно летище в друга държава. „Българското летище, ако бъде отдадено на концесия на южна на България държава има опасност да се превърне в едно помощно летище“, каза още тя и допълни, че има опасност да се вдигнато и таксите за пътниците. Говорителят на „БСП за България“ допълни, че летището е печелившо и попита кое налага отдаването му на концесия.

Турската фирма, която иска концесия на Летище „София“, строи най-голямото летище в света и има практика да съсипва своята конкуренция в региона“, разкри пред юли тази година Елена Йончева.

„През март месец миналата година служебното правителството спира концесията. И аргументите от страна на президента Румен Радев и тогавашния министър на транспорта са, че концесията на Летище „София“ може да представлява заплаха за националната сигурност на България. Имаше много европейски туроператори, които искаха да участват в това концесиониране, но накрая останаха две турски фирми. Не казваме, че е лошо турска фирма да вземе Летище „София“ на концесия, но когато тази фирма има практика да съсипва своята конкуренция в региона, тогава е притеснително. Това е фирмата, която строи най-голямото летище в света, което ще бъде открито скоро в Истанбул“, каза още Йончева.

Тя посочи, че такава е световната практика – да подчиняваш своя конкурент и да създаваш условия, че да нямаш конкуренция в региона. „Защо трябва да бъде дадено на концесия Летище „София“? То е печелившо летище – 11 млн. лв. е била печалбата само за миналата година, а всяка година се увеличава и потокът на пътниците, с което и печалбата. Летище „София“ е част от обектите, които са от значение за националната сигурност на България, и това е важен момент, защото живеем в период, когато има проблеми с бежанците, с тероризма“, коментира говорителят на ПГ на „БСП за България“.

Йончева припомни, че преди 12 години бяха дадени на концесия Летище „Варна“ и Летище „Бургас“ на немски туроператори. „И те направиха писти, нови настилки, нов сграден фонд, откриха нов терминал. На практика те изградиха нови летища“, каза още тя.

„България става в голяма степен зависима от Турция. Ние ставаме енергийно зависими от тях – последният доклад на БАН показа, че има вероятност от енергийна криза и ще трябва да купуваме газ отвън. Летище „София“ е част от националната ни сигурност и става въпрос, че целият ресурс на летището ще бъде използван от фирмата, която го вземе. Ако това бъдат големи европейски фирми – няма да има проблем. Турция е наш много добър съсед, но всяка държава защитава своите интереси. Турция ни прави зависими енергийно и икономически, а сега ще станем зависими от нашата южна съседка и в сигурността“, коментира Йончева.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*