Какво предвижда новият необичаен план на Мадуро за спасяване на Венецуела?

Правителството на закъсалата Венецуела представи поредния си необичаен план за спасяване на икономиката на страната. Президентът Николас Мадуро обяви планове за създаване на национална криптовалута на име the Petro, чиято цел е да заобиколи „финансовата блокада“, наложена под формата на санкции срещу управляващите от страна на САЩ, предава CNN. Най-общо казано, криптовалутите са виртуални активи, които се копаят/добиват чрез изчислителната мощ на компютрите и с помощта на комплексен алгоритъм.

Най-популярната и скъпа криптовалута понастоящем е биткойн. По думите на Мадуро, венецуелската виртуална валута ще бъде покрита от петролните, златни, газови и диамантени резерви на южноамериканската страна. При все страшната финансова криза, в която се намира Венецуела, тя е държавата с официално най-големите петролни залежи в света. Сега обаче, добивът на петрол в страната е паднал до 13-годишно дъно, след като компаниите преустановиха някои операции поради неплатени задължения.

Златните, газови и диамантени резерви на страната не са особено много, като стойността им се добавя към валутните резерви на Венецуела, които, от своя страна, се намират на критичния минимум от 9.7 млрд. долара. Мадуро обвинява за стагнацията кабинета на американския президент Доналд Тръмп, чиито санкции възпрепятстват управляващите във Венецуела да извършват финансови трансакции, тъй като банки и платежни оператори отбягват да работят с венецуелските власти.

Макар и да звучи съвременно, едва ли създаването на виртуална валута ще реши финансовите проблеми на страната, която някога бе сред най-богатите в света. Венецуела и държавната петролна компания PDVSA изпаднаха в дефолт по задълженията си в края на ноември, обявиха международните рейтингови агенции. Редица експерти смятат, че страната действително е фалирала по целия си дълг от 65 млрд. долара към притежателите на ДЦК. Това особено много може да навреди и на без това измъченото население на Венецуела, което страда от недостиг на храна и медикаменти.

Общият външен дълг на Венецуела достига 141 млрд. долара. Сред кредиторите са Китай, Русия, петролни компании и други, сочат данните на Moody’s Investor Service. Засега единствено руските кредитори се съгласиха да преструктурират дълга от 3.5 млрд. долара, което ще даде повече време на южноамериканската страна да разреши проблемите с останалите си кредитори, които засега не са толкова благосклонни колкото Русия. Обявлението на Мадуро идва във времена, в които криптовалутите излязоха от сянката на нишовите явления и вече спокойно може да се каже, че са нещо комерсиално.

Биткойнът се наслаждава на внушителен ръст в цената си от над 1000%, сслед като започна годината на ниво под 1000 долара, само за да достигне рекордни величини от близо 12 хил. долара. Всичко това обаче бива наричано „балон“ от мнозинството финансови експерти. Такива определения използват дори инвеститорите, които печелят от пазара на виртуални валути. Засега обаче приказката продължава и по всичко личи, че нейният край няма да се види скоро, тъй като институционалните инвеститори предприемат навлизане на този нов пазар.

Хиперинфлацията властва във Венецуела, като нанася сериозни щети на икономиката на страната. В началото на тази година 1 щатски долар се търгуваше срещу 3 100 боливара, докато сега цената му възлиза на 103 хил. боливара, по данни на неофициалния валутен курс на сайта. Според експерти, инфлацията в страната ще достигне 4000% в края на настоящата година.

Николас Мадуро посочва, че новата криптовалута ще се използва за осъществяване на финансови трансакции. Засега не е ясно дали кредиторите на страната ще могат да обръщат криптовалутите в щатски долари. Президентът също не дава обяснение дали криптовалутата ще може да се използва от обикновените граждани, за да пазаруват храна и лекарства с нея.

Това не е първият път, в който правителството демонстрира креативност относно паричната ситуация в страната. През 2015 година, кабинетът създаде нов обменен курс, след което го отмени. Другите два официални обменни курса в страната се смятат за нереалистични , тъй като не отразяват реалната ситуация във Венецуела.

На фона на хиперинфлацията, Мадуро обеща преди година да пусне още местна валута в обращение, в опит да демонстрира решителност за справяне с кризата. Търсенето на пари в брой е толкова сериозно в страната, че венецуелците се редят на опашки пред банкоматите понякога с часове. Максималната сума, която може да се тегли на банкомат, достига 30 хил. боливара или… около 0.30 щатски долара.

Венецуела се намира под натиск поради желанието на САЩ, да сложат ръка над петролните й залежи. Така или иначе обаче, обикновеното население обира всички негативи от кризата, властваща в страната.

Източник: Blitz.bg

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*