Проф. Боян Дуранкев: Бедните ще стават все по- бедни! Ето как Държавата Работи в Полза на СуперБогатите!

Необходими са данъчни и фискални реформи, както и визионерско мислене, за да излезем от позицията на сегашната несправедлива данъчна система. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев, цитиран от “Фокус”.

Той обясни, че за разлика от ЕС, у нас косвените данъци доминират. Съотношението преки – косвени данъци там е 1:1, а в България 1:3, уточни той. Той посъветва неравенството в доходите да се преразгледа.

„По-бедните плащат повече, от колкото по-богатите, затова имаме подоходно разслоение и супербогаташи. Второто нещо, с което правителството не може да се гордее е, че ние преразпределяме по-малко, от колкото останалите страни членки на ЕС. Третото нещо е, че с планираната минимална заплата от 560 лв. не се решават социалните проблеми. Не се решава проблемът с българите, които напускат страната и за съжаление може да очакваме, че отлива на млади и интелигентни хора от България ще продължи и през следващите години” каза той. Проф. Дуранкев препоръча да се премине към семейно подоходно облагане с отрицателен данък за семейства в тежко положение.

За да се задържат младите специалисти в страната той предложи на магистрите да се оставя 5 г. данъчна ваканция, през която да не плащат Данък общ доход.

Има добри европейски практики за задържане на млади кадри, които не се ползват у нас, каза той и коментира, че според него това е умишлено.

Дуранкев каза още, че здравеопазването е превърнато в търговско дружество, от което се печели, и НЗОК се източва по всякакъв начин.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*