ГЕРБ вият на умряло! Тези Думи на президента Радев ВЗРИВИХА България!

„Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите“.

Това заяви президентът Румен Радев в свое Обръщение към народа в навечерието на 10-ти ноември, излъчено по БНТ в 20.00 часа, преди централната информационна емисия „По света и у нас“. По думите му демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото и тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа.

Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека, отбеляза Румен Радев.

Ето цялото слово на държавния глава:

Обръщение на президента Румен Радев към народа

Скъпи сънародници,

Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане.

29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава.

Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората.

Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък.

Демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека.

Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад. Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем.

Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност.

Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

 1. ХА-ХА-ХА…
  .
  Ядрената ера роди в политиката понятието „Червена линия“… Това е онзи рубеж, зад който губещата държава е обявила, че ще използва Ядрено оръжие… Явно ГЕРБерастите са достигнали Червената линия, зад която е неизбежното им поражение и…
  – Хвърлиха „Ядрената бомба“ Цацаров…!!!
  (…дори на килограми го докарва…)
  .
  Престъпления няма, ама те (Боко, така искал…), та те си „мислели“, „…че имат основание да считат..“, действайки наивно на принципа…:
  – „Ти кажи за някого че сестра му е лека жена, пък той да доказва после, че няма сестра…“
  (…само, че този номер отдавна се „изтърка“…).
  .
  А и нали ужким „няма престъпление и престъпник, докато съда не се произнесе…???
  .
  След този ход, за да запазят властта и да продължат с кражбите, на ГЕРБерастите им остава само въвеждане на „Военно положение“ или „Състояние на война“. Но не е ясно, кой ще ни нападне… Няколко бомбени атентата ще свършат работа… Дали израелския премиер не събра балканските лидери във Варна, за да предотврати подготвяните атентати и тази нова балканска война…???
  .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*