Елена Йончева НОКАУТИРА ГЕРБ! Разкри с Документи как КРАДАТ МИЛИАРДИ от Магистралите!

Елена Йончева разкри, че преди два дни е получила доста обезпокоителен документ, свързан с опасния участък край Своге, където загинаха 20 души. От документа ставало ясно, че община Своге не само е предупреждавала АПИ за нередности, но има и констативен протокол още от 20 юли 2017 г.  В този протокол са изброени проблемите на въпросния участък в 7 точки. В документа се предупреждава за „износено лошо сцепление на асфалта“ и за „опасен десен завой с голям вираж в посока София“.

Във въпросната докладна записка до АПИ се съдържа задължително предписание за подмяна на асфалтовото покритие в тази отсечка. Посоченият срок на изпълнение е: незабавно!

Властта е била наясно с рисковете за движението по този участък още от лятото на 2017 г., коментира Йончева.  „Междувременно се случи катастрофата. От министър Нанков разбрахме, че именно повърхностният слой на асфалта е бил некачествен“, припомни тя.

Йончева изрази надежда, че прокуратурата вече разполага с този уличаващ властта документ, тъй като води разследване за катастрофата. Според нея са налице достатъчно доказателства за корупция, особено след признанието на Нанков за съдържание на варовик в горния слой на асфалтовата отсечка край Своге, който прави пътя хлъзгав. Строителните фирми използвали опасния материал, тъй като бил много по-евтин, обясни Йончева.

След тези разкрития депутатите от „БСП за България“ Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искане в АПИ за независима техническа експертиза на магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Марица“, пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София. Явно притеснени от резултатите, от Камарата на строителите се опитали да разубедят Корнелия Нинова. След получения отказ, от камарата поискаха оставките на четиримата депутати и заплашиха да не ги допуснат до парламента.

„Именно липсата на такава експертиза удря по реномето на строителите. Нашето искане до АПИ не е насочено срещу строителните фирми. Напротив, ние се опитваме да ги защитим“, коментира Йончева. И припомни, че отсечката в Своге също е била проверявана, което означава, че лабораториите не са си свършили работата.

Йончева припомни, че такава независима проверка вече е правена през 2011 г.  Тогава депутатът Димчо Михалевски взе проба от от лот 2 на магистрала „Тракия“ и я даде за изследване в независима лаборатория, която показва, че вместо инертни материали, в основата на магистралата е положен въглищен прах. „Информацията стигна до ЕК и в момента този участък се води „експериментален“, поясни Йончева.

„Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, каза Елена Йончева в предаването „Тази сутрин“ на бТВ по повод искането на главния прокурор да й бъде свален депутатския имунитет заради разследване по сигнал за пране на пари.

В сигнала, подаден от Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров – все хора от ГЕРБ, няма нито един факт, който да доказва твърденията им,категорична бе Йончева, след като се е запознала с материалите.

По данни на прокуратурата Йончева е имала договор с фирма „Офроуд”, в която са внасяни пари с престъпен произход. Единствено тя е била упълномощена да оперира с наличните средства в банкова сметка в КТБ.

Самата Йончева уточни, договорът с тази фирма, към който прокуратурата е насочила своето внимание, е за телевизионна техника. Става дума за камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура. Тази техника е налична, както и цялата документация за нейното закупуване. С тази техника са заснети документални филми за „ТВ 7“ – в Сирия, Турция и Украйна. Тези филми са направени и излъчени, така че не разбирам какво има предвид прокуратурата, като казва, че „не е ясно за какво са използвани средствата“, коментира депутатката.

Йончева обясни, че въпросната фирма й била препоръчана от тогавашния й работодател – ТВ7. Управител на фирмата е Зорница Блъскова. На въпрос дали е знаела произхода на средствата на тази фирма, Йончева отговори: „Вие като получавате заплата от телевизията, правите ли проверка за произхода на парите. И ако той е съмнителен, значи ли че вие участвате в престъпна схема?“.

„Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, заяви Елена Йончева. По думите й обвиненията са напълно несъстоятелни.

И посочи, че ако действително е била подслушвана, както ставало ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, то това е незаконно.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*