Кънчо Стойчев: 2019- та ще бъде година на Катарзис и Сблъсъци! Ексклузивен коментар:

2018-та е поредната загубена година откъм възможности за реформи. Не видяхме управление, а начин на удържане на властта. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

Засипването на проблемите с пари не ги решава, решението е в реални реформи. Погрешното разбиране за властта от страна на управляващите извоюва „голямата победа“ да бъдем трайно последни в Европа, каза още Стойчев.

„Ние пълним непрекъснато огромни бюджетни дупки. Тържествено ни се обяснява „ Ето, давам още“. „Давам“ – от единствено лице. Но нищо не следва от това, че даваш. Следват загубени обществени пари, тъй като те отиват на вятъра.

Ние имаме система за сигурност, с която сме на първо място в Европа по брой персонал. И същевременно в МВР 95% от разхода отива за заплати. Може ли тази система да работи нормално? Очевидно не може. Трябват ли ни 60 000 души? Явно не ни трябват. Спокойна ли е страната, хората спокойни ли се чувстват? Очевидно не. Очевидно не се върши работа.

Същото е в здравеопазването. За няколко години имаме утрояване на бюджета. Някой да е доволен? Това е начин на управление, който аз не наричам управление. Това е начин на упражняване на властта, това е властване,“ обясни социологът.

Кънчо Стойчев каза още, че се наблюдава все по-дълбоко разделение в обществото и нетърписмост към властта. 2019-та година ще бъде година на катарзис и на сблъсъци. Народът ще плати цената за безплатното до този момент удоволствие да бъде свободен, за да може да вземе страната в ръцете си и да я направи по-ефективна, в интерес на хората, а не в интерес на управляващите, прогнозира социологът.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*