Паника! 1000 камиона и 200 фадрома хвърлиха Строителите срещу Елена Йончева! Ето как им отвърна смелата журналистка:

Строителният бранш скочи на протест срещу сигнала на Елена Йончева и последвалото искане на БСП за независима европейска експертиза за качеството на пътищата у нас. Днес, още в ранни зори Камарата на Строителите задръсти Цариградско шосе в столицата, като строи в многокилометрова колона фадроми, самосвали и камиони – общо 1000 единици тежка строителна техника. Недоволните строителни милионери от Камарата на строителите се срещнаха с Бойко Борисов в Министерски съвет, за да се оплачат от… БСП, че им уронвала престижа. И споделиха, че с настояването си за независима проверка Столетницата им причинявала финансови загуби. А на финала на разговора строителите декларираха пълната си подкрепа за политиката на ГЕРБ.

„Как е възможно срещу това наше искане, да бъдат изкарани 1000 камиона“, коментира Елена Йончева, по чиято именно инициатива ще се състои независимата европейска експертиза на пътищата у нас.

„Зад тези свои неадекватни реакции строителните предприемачи прикриват страха и паниката си от независимата проверка“, коментира още журналистката, която в момента провежда разследване за корупцията в строителния бранш.

„Ще цитирам още веднъж последния доклад на Департамента на САЩ, в който се казва, че корупцията в България обхваща най- високите етажи на властта, като в нея са замесени всички сектори на Министерски съвет, а най-крупните престъпни схеми минават през строителството“, заяви Елена Йончева.

Skandalno.net припомня, че след подадения от Йончева иск в АПИ за независима европейска експертиза на пътищата, смелата журналистка беше подложена на невиждан натиск и заплахи от строителни предприемачи (заплахи имаше и към членове на ръководство на БСП). А часове по- късно главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския й имунитет. Като формална причина за това, Цацаров посочи скалъпено обвинение, внесено в прокуратурата от трима депутати от ГЕРБ (Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров). В което обвинение тримата хардлайнери обвиняват Йончева във „фалита на КТБ и пране на пари през същата банка“. Йончева светкавично си хвърли имунитета, но вече повече от месец от проверката на прокуратурата няма никакви резултати.

Журналистката коментира, че целта на снетия й имунит е била да бъде максимално затруднено разследването, което прави в момента – за къщата на Бойко Борисов в Барселона и за грандиозната далавера със строителството на пътищата и магистралите у нас.

А ето и как лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира днешния протеста на строителите срещу опозицията: „Днешният ден е прецедент в политическата история и събирателен образ на режима на Борисов – едрият капитал и властта в стачка срещу опозицията“. Нинова разкри, че и тя самата е получила заплахи от строителния бранш затова че е подкрепила и съдействала за исканата от Елена Йончева проверка.

Поводът журналистката да поиска подобна мярка стана документ до АПИ от миналата година, в който цели 15 месеца преди тежката катастрофа с 20 загинали, община Своге настоява за незабавен ремонт на пътя до София, включително и на фаталната отсечка. Искането обаче не е уважено от фирмата – строител „Трейс“, въпреки че пътят е все още в гаранция. И така се стига до фаталния инцидент.

Именно от този документ кълбото от далавери с некачествено пътно строителство започва да се разплита:

Ден след тежката катастрофа край Своге бившият министър Нанков наивно призна, че горният слой на асфалта бил примесен с варовик, който правел пътя много хлъзгав и трошлив. А в хода разследването си Йончева получава информация, че да се слага варовик в горния слой на асфалта е масова практика при строежа на пътища у нас. Така строителните фирми пестят стотици милиони, а пътищата стават много рискови и некачествени.

А ето как социалната мрежа посрещна новината за абсурдния протест на строителите срещу опозицията от БСП:

Потребител с никнейм „Справедлив Гошо“ написа следното: „Протестирате срещу опозицията, че искала проверка на работата ви?!? Откога, мамка ви строителна мафиотска, да разобличиш корупцията, в която сте заедно с правителството, означава дискредитиране?!“

Потребителят „удобни и безродни“ написа: Ако се докаже /а аз, като потребители на построеното и трижди преждевременно ремонтирано, нямам съмнение , че е строено некачествено/ всичките пари дошли от Европа за тези “ магистралки“ ще трябва да се връщат догодина от държавния бюджет. Тогава няма сила , която да удържи на власт самодоволните ГЕРБаджии. Няма да стигат парите за пенсии, за здравеопазване, за заплати в обществения сектор и така нататък. А няма да стигнат и непохарчените откраднати пари.

Александър Харламов пък пише: ПРОТЕСТ, ПОДКРЕПЯЩ ПРАВИТЕЛСТВОТО, СЕ НАРИЧА МАНИФЕСТАЦИЯ…… ПРАЗНИЧНА ПРЕДКОЛЕДНА МАНИФЕСТАЦИЯ НА СТРОИТЕЛНИТЕ ОЛИГАРСИ. ТЕ СКАНДИРАТ: „КРЪВ ПОВРЪЩАМ, ПАРИ НЕ ВРЪЩАМ!“ Първи през площад „Демокрация“ минават колоните на строителната мафия, въоръжени с тежка механизация. Следват ги стройните редици на полицейско-правосъдната мафия, които огласят площада със скандирания: „Няма виновни! Никой в затвора!“.

С бодра крачка се появяват и представителите на паспортната мафия, които за 10 години продадоха хиляди документи за българско гражданство. С бели престилки и усмихнати лица манифестират и представителите на лекарската мафия. Групата им се води от директорите на големи болници с по 20 апартамента, 15 къщи и с по 5-10 милиона на влог. А след тях се задават колоните от Майбаси и Мерцедеси на така наречените индустриалци и работодатели. Именно те скандират: „Кръв повръщам, пари не връщам!“ „500 лева заплата и нито стотинка повече!“…

А накрая, с бодра стъпка, марширува и задружната групичка на Министерски съвет. Те носят огромен транспарант с надпис: „Първи по бедност, Първи по смъртност!“ Всички телевизии предават пряко манифестацията, а панелните, санирани роби гледат и глухо псуват между две глътки ракия.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*