Андрей Райчев: ГЕРБ са притиснати до стената – Народът ги Ненавижда! + Какво да очакваме през 2019 г.

“След изпълнената със скандали 2018 г. ни очаква бурна 2019 г., в която още през май ще знаем дали правителството има шанс да изкара мандата си, като при всяко положение се намираме в края на една политическа епоха” това отбеляза в студиото на „Тази сутрин” социологът Андрей Райчев.

„Тези евроизбори ще изиграят ролята на предсрочни избори, като ще премерят политическата ситуация”, подчерта той. Според него скандалите от изминалата година са довели ГЕРБ до непозната до този момент ситуация – партията на Бойко Борисов да „доиграва”, да не е в настъпление, а в отбрана.

„Постарому започнаха да сочат другите, това показва много голяма слабост”, посочи Райчев. ГЕРБ може най-накрая да запишат пълен управленски мандат само при категорична победа на евровота.

Още по-големи са проблемите за „Обединени патриоти”: „Тази коалиция се е разпаднала в дълбочина, преди година и половина се разпаднаха, когато взеха различна позиция по руския въпрос. Те са временно заедно, въпросът е докога”.

„Последен валс” ще са изборите през май и за Слави Трифонов – „или ще се яви, или няма да се явява изобщо”, защото местните избори през есента не са подходящи за дебют на нов политически проект.

Как обаче изглеждат на този фон коментарите на Ахмед Доган, че не трябва да се стига до предсрочни избори и България трябва да върви към програмно правителство с участието на всички парламентарни партии? Според Райчев, е възможна подкрепа на ДПС за управлението до края на мандата и използване след това на най-силната карта на политическата сила – гласовете й на президентски избори.

В същото време той вижда в левицата сериозно развитие: „БСП винаги е страдала от липса на ярки играчи – от времето на Лилов и Луканов, а сега има трима плюс една млада надежда”. Социологът уточни, че говори за Румен Радев, Мая Манолова, Корнелия Нинова и Крум Зарков. Според него в момента те просто не работят в синхрон.

„Нацията е обединена около идеята, че живеем страшно несправедливо и гадно”, подчерта социологът.

„Че хората ненавиждат елита си, няма съмнение – и то го ненавиждат в една плашеща степен”, коментира в заключение Райчев.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*