Кънчо Стойчев: Ще има Смяна на Статуквото и в Брюксел, и в България след Евроизборите! Топ коментар:

Евроизборите през месец май ще са завръзка, а не очакваната развръзка – възможен е и разпад, и оздравяване. Това прогнозира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

Той уточни, че това ходене до урните ще е само временна точка от доста дълъг процес на дълбоко преструктуриране на ЕС с отворен край. Според социолога, не бива да се заблуждаваме, че през 2019 година ще получим решение на досегашните проблеми.

Основните политически сили у нас са добре електорално мобилизирани, каза още Кънчо Стойчев, но продължава да липсва адекватността им спрямо търсенията и желанията на българското общество.

„ГЕРБ ни обещаха повече от същото без да определят какво точно е то. Приоритет за тях е да спечелят европейските избори, те мислят само как да удържат властта. Те изобщо не се интересуват от настроенията и животът на хората. Това е една маниакална жажда за още власт, която е обречена на провал.

При БСП виждаме нещо сходно, само че в обратна посока. Те непрекъснато ни обясняват как утре ще вземат властта, как трябва незабавно да се проведат избори. БСП е в по-добро състояние от ГЕРБ, тъй като излезе пред обществото с Визия за развитие.

Всички прогнози за изхода от евроизборите сочат смяна на статуквото, обясни Кънчо Стойчев, като прогнозира засилване на присъствието на националистическите и популистките политически формации на европейската сцена.

Сумарно експертите смятат, че евроскептиците ще заемат второто място в ЕП, активно се дискутира възможността дори да изместят ЕНП от първото място, уточни той.

Според социолога след месец май ще сме свидетели на нов ЕС, различен от познатия ни през последните 40 години като колаборация и подялба на властта между социалисти и ЕНП.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*