Ето колко платили на грузинските снайперисти, за да окървяват Майдана в Киев

На наемниците от Грузия, разстрелвали хора на Майдана в центъра на Киев през февруари 2014 г., е било обещано да получат по 5000 долара. Това заяви в ефира на украинския тв канал „112“ адвокатът Александр Горошинский. Той разказа как двама граждани на Грузия са споделили пред украински адвокати, че са били в състава на група от 50 души. Тя пристигнала тогава в Украйна със задача да стреля на Майдана.

Същевременно двамата грузински наемници – Александар Ревазишвили и Кобе Нергадзе, твърдят, че лично те не са стреляли по хора. „Всяка група, в която е имало по 10 души, е заела позиции в различни точки и е имала различни задачи. Т.е. да използват оръжие в различни периоди от време по заповед на техните командири или ръководители на групи“, разказа Горошинский. По думите на юриста, всеки от свидетелите съобщава, че е получавал парични средства, за това, че е участвал в протестните акции. Освен това те са видели откъде се води огън по митингуващите.

„Свидетелите съобщават, че на 20 февруари сутринта единият от тях, Александър, е бил в Консерваторията, където е станал пряк очевидец как се е стреляло по правоохранителите и митингуващите. Той посочва етажа, групата лица, оръжията и времето“, – отбелязва юристът. Нергадзе, уточнява адвокат Горошинский, е бил в състава на друга група в хотел „Украйна“ и също е бил очевидец, как лица, наричащи себе си грузинци, са стреляли по митингуващите.

Грузинските снайперисти също така са обещали да назоват имената на организаторите и изпълнителите на разстрелите на Майдана през 2014 г. По-рано, италианският „Пети канал“ показа документален филм, в който италиански журналисти взимат интервю от други трима грузинци – Кобе Нергадзе, Залоги Кварацхелия и Александар Ревазишвили. Те разказаха, че през 2014 г. бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили ги е изпратил като снайперисти в Киев. Един от тях твърди, че в един момент на изостряне на стълкновенията на Майдана на техния отряд било заповядано да стреля и по командосите от „Беркут“, и по протестиращите. През юни т.г. активисти от Майдана също заявиха, че именно от хотел „Украйна“, който е бил завзет от противници на сваления украински президент Виктор Янукович, се е водила стрелба по участниците в протеста.

Източник: blitz.bg

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*