Още четири държави излизат от ЕС след Брекзит! Ето кои са те:

Още две държави се канят да последват примера на Великобритания и вече подготвят излизането си от Европейския съюз. Като началото на процеса по излизането им ще е след приключването на Брекзит. Това са Холандия и Швеция, категорична е бизнес експертът и топ анализатор Хилари Фордуич.

Защо Холандия и Швеция?

Двете държави са естествени търговски партньори на Великобритания поради географското си местоположение и са силно обвързани с английската икономика, политика, финанси и култура. Затова и в най-силните антиевропейски настроения в ЕС се вихрят именно там.

Социологическо проучване в Холандия от 2017 г. показва, че повече от половината население е настроено срещу ЕС и е за незабавно излизане. В Швеция пък втората по влияние партия и основен претендент за властта – Демократическата, която е евроскептична, открито заплашва да извади Швеция от съюза, ако няма промяна в досегашното му функциониране.

„Европейският съюз е клуб. Ако един излезе (както е на път да се случи с Великобритания) и получи каквото иска, всички останали ще го последват“, категорична е Хилари Фордуич.

Освен това в периода 2014- 2017 г. и Холандия, и Швеция приеха огромен брой мигранти. Които към момента вече създават сериозни социални проблеми.

Но не са само Холандия и Швеция държавите, готови да последват примера на Брекзит. Новата власт в Италия (коалиция от двете евроскептични партии „Пет звезди“ и „Лига“) открито се противопоставя на Брюксел и то не само по въпроса с мигрантите. С което буквално ежедневно поставя под въпрос оцеляването на ЕС.

А едно от основните искания на набиращите все по-голяма популярност във Франция протестиращи „жълти жилетки“ пък е Фрекзит – т.е., напускане на Европейския съюз.

Великобритания, Франция, Холандия, Швеция и Италия – това са най- мощните икономики на ЕС (като в тази своеобразна висша лига липсва само Германия). На практика, дори само една от тези държави, освен Великобритания, да започне процедура за излизане от ЕС, целият съюз ще се срине, категорична е Фордуич.

Какви са нагласите в Източна Европа и България относно ЕС?

От източноевропейските страни, т. нар. Вишеградска четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия, е с изявено антиевропейско отношение. Най- вече заради въпроса с мигрантите, който и към момента си остава напълно нерешен. Четирите държави са категорични, че не искат мигранти. Те се противопоставиха и саботираха намерението на Франция и Германия да наложат квотен принцип на разпределение на пришълците във всички европейски държави.

Срещу Унгария пък е в ход наказателна процедура – формално заради отказа на Орбан да приема мигранти, а в действителност защото… си прави каквото си поиска. Виктор Орбан изгони соросоидните организации от Унгария, като криминализира сънародника си Джордж Сорос и задълбочи икономическите връзки с Русия, без да му пука от лавината от санкции на Брюксел.
Но дали Унгария в крайна сметка ще бъде наказана за непослушанието си, така или иначе, това ще се реши от новия състав на Европейския парламент. Който обаче най-вероятно ще доминират евроскептични партии. (Какъв парадокс, а?)

И както винаги в историята си, България последна усеща накъде е задухал вятъра. Управляващата върхушка на ГЕРБ, която е марионетка на Брюксел и Вашингтон, продължава да ниже дитирамби за европейско бъдеще и евроатлантически ценности, без да отчита, че България е на тоталното социално дъно в Европа, голяма част от народът й е в бедствено положение. Ние сме най- бедната държава в Европа и с най- голямо разделение между бедни и богати. А понятието „социална държава“ вече е напълно заличено от съзнанието на хората.

Страната няма никаква икономика, тъй като ГЕРБ се постараха да я доразрушат през 10- годишният си апокалиптичен режим. От няколко години местните чуждестранни инвеститори бягат през глава и изнасят бизнеса си в Сърбия и Румъния… плътно следвани от българските предприемачи.

Следва ги населението, което емигрира с бързи темпове (между 40 и 50 хил. българи всяка година напускат държавата ни завинаги-б.а.). Те гледат на Западна Европа като на Обетована земя, само заради смешната за онзи стандарт заплата от 1000-1200 евро (абсолютния минимум за оцеляване в географския район между Апенините и Скандинавия). Но нашенци, мизерстващи в скотски условия там, даже съумяват да спестят, за да пратят на трижди по-бедстващите си роднини в България.

И въпреки очертаващата се вече за страната ни национална катастрофа, няма признаци да се прави нещо в посока подобряване на ситуацията. И няма как да се случи докато ни управлява наднационалната и безродна про- брюкселска и про-американска шайка ГЕРБ.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. По отношение на ЕС и НАТО ГЕРБ, БСП, ДПС и всички останали български партии имат една и съща позиция…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*