Великобритания АРЕСТУВА Джулиан Асандж! Ето какво се случи:

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж бе арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предаде Ройтерс. 47-годишният Асандж бе арестуван след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище, заяви днес президентът на Еквадор Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от еквадорския посланик в Лондон вследствие решението на еквадорското правителство да отнеме правото на убежище на Асандж.

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

Асандж прекара 7 години в посолството на Еквадор, след като латиноамериканската страна му предостави политическо убежище. През цялото време основателят на Уикилийкс не е излизал извън сградата на посолството.

Ситуацията му обаче се влоши след като в Еквадор се смени властта през 2017 г. Оттогава Асандж не е имал достъп до интернет, отказвани са му медицински грижи, а всяко негово действие е било шпионирано от персонала на посолството. Преди няколко месеца бащата на Асандж се обърна към международната общност за помощ заради влошеното състояние на сина му.

ООН определя положението на политически бежанец на Асандж в посолството на Еквадор като „своеволно задържане“. И въпреки решението на ООН по казуса с основателя на Уикилийкс, нито правителството на родната му Австралия, нито друг международен орган смее да се меси в ситуацията. А причината е неистовото желание на САЩ да се саморазправи с Асандж, като го изправи на съд на своя територия.

През 2012 г. той им се изплъзна след като американските служби му строиха клопка с обвинение в с*ксуално посегателство в Швеция. Тогава Еквадор му даде политическо убежище, а впоследствие адвокатите на Асандж пребориха скалъпеното обвинение. Така или иначе обаче, положението на Асандж не само не се промени, но още повече се влоши.

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*