Иво Христов с Унищожителен коментар за Бойко Борисов! Ето как го нареди:

В България наистина има автокрация, защото Бойко Борисов решава еднолично за абсолютно всичко, заяви пред БНР кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов. Бойко. Христов отговори на вчерашните думи на премиера, когато обясни, че е иронизирал Христов с термина „пълзяща диктатура“: „Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита ди са иронизира, премиерът се озова като пиле в калчища и хич не е ясно какво точно иска да каже“.

Иво Христов разкритикува премиера Бойко Борисов и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си: „Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколко пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“, каза той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Иво Христов обяви, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично. „Президентът даде интервю, в което потвърди доверието си и аз никога не съм се отмятал от лоялността си към него. Оставам председател на Стратегическия съвет към президента – ангажиментът ми към успеха на президента Радев остава безрезервен и пълноценен. Считам, че това е въпрос на оцеляване на българската демокрация, защото сме в авторитарен режим“, коментира Христов. 

„Моята причина да приема тази покана е, че тази битка в момента е решаваща. От нея зависи дали ще се създаде нова политическа ситуация в България и възможност за обрат“, каза Христов и допълни, че статуквото е корупционно и не удовлетворява хората.

„Визия за Европа“ е доста компактен документ, който предстои да бъде представен пред хората и това ще бъде задачата на кампанията“, каза още кандидатът за евродепутат. Като водещи приоритети той посочи, че се предвижда стимулиране на публичните инвестиции, по-ефективна и по-малка европейска администрация. Той коментира и че в България администрацията се разраства драстично в последните години.

„Армия от чиновници, назначени по партийна линия, често с партийни препоръки. На много места в страната, за да постъпиш в общински предприятия, трябва да имаш протекцията на местен партиен лидер от властимащите. На това трябва да се сложи край“, категоричен е Христов.

Като други приоритети от „Визия за Европа“ той посочи: европейски данък върху финансовите транзакции, както и законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони. „Ако „Апартаментгейт“ хвърли светлина върху имотното състояние на част от българските политици, то не е тайна, че много европейски и български политици притежават сметки в офшорни зони“, обясни той. 

Христов подчерта, че опозиционният тон не е тон на конфронтация, а това е естественото призвание на всяка опозиция – да контролира властта. „Властта беше застигната от серия от скандали, които се застъпват. Констатацията на провала не е на БСП. Тя е обективна. Един народ, намалял с 2 млн. в рамките на 30 години, в който преобладаващото мнозинство от младежи планира живота си в чужбина, в който пътищата пораждат транспортни катастрофи, а кокаин изплува по плажовете, едва ли има успешно управление“, коментира той. Според него няма да има диалогична и особено цивилизована кампания. „Политическият дебат е истеричен и очаквам ожесточена кампания“, допълни кандидатът за евродепутат. 

По повод класацията за медийна свобода, той подчерта, че запазваме 111-то място, между Етиопия и Мали. „Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията. Нашата се оказва африканска, но дори и това сякаш ни е много, защото в последните дни в Африка имаше забележими промени“, коментира той. Според него българите са апатични и се отказват от участие, за да не бъдат излъгани, но това е най-сигурният начин други да решат вместо тях и отново да бъдат излъгани.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*