Експерти в туризма: Ето как Властта Открадна Милиони Евро чрез къщите за гости!

„Става въпрос за организирано от властта изтегляне на европейски средства за богопомазани. Ако тръгнем към тези къщи-касички, ще видим, че зад тях стоят много пари. Тези хора са решили да изперат парите си. Някои от тях значително надхвърлят инвестицията, която е декларирана като такава. Изпрани са милиони”, заяви Румен Драганов от Института по анализи и оценки на туризма по повод скандала с къщите за гости.

Участвах в орган, който взимаше решения финално, след като са извършени всякакви експертизи на много проекти по програмата за селските райони. Нито един от представителите на обществените организации, които ни викаха за публичност, нямаше възможност да се запознаем с проектите предварително. Това  коментира пред бТВ Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ).

„Напуснах официално и казах, че повече няма да се явявам на този фалшив комитет за управление. Написахме и писмо до Брюксел, че програмата не служи на своите цели. Видяхме, че се касае просто за строителство на малки хотели, които нямаха бизнес планове”, допълни той. По думите му идеята е била „всичко да се претупа”.

„Къщите за гости, в които са инвестирали хора, които действително искат да развиват туризъм, са 62 000. Те са перфектни и хората не трябва да се страхуват да ходят там и да ползват продукта. В момента нанасяме огромна имиджова щета на най-добрите хора, които с ентусиазъм работят. Това е обида за туризма”, каза още Драганов.

Припомняме, че министерството на земеделието изнесе смущаващи данни за нарушения при къщите за гости. От 2015 г. са проверени едва 18% от къщите за гости, като от тях 110 имат направени актове за възстановяване на 10 милиона лева. За 32 от обектите има искане за пълно възстановяване на парите. Основното нарушение е, че те не се използват по предназначение. В над 700 от къщите се очаква да приключат започналите наскоро проверки, които се извършват от  МВР, НАП и фонд „Земеделие”.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*