Путин с разтърсващо слово: Много държави лъжат умишлено за войната! Издигат за кумири на децата си слуги на нацистите!

Редица страни се опитват да изопачат истината за Великата Отечествена война и безсрамно лъжат своите деца. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в eмоционално слово пред участниците в парадa на Червения площад в Москва по случай Деня на Победата. Уроците на войната са актуални както никога, изтъкна държавният глава на Русия по повод 74 г. от Победата.

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма, каза още президентът Путин в словото си.

Поуките от Великата отечествена война все още са актуални и колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение, отбеляза Путин. И продължи: Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност!

„Наш свят дълг е да защитим истинските герои от войната. В някои страни безсрамно лъжат своите деца за войната, превръщат в кумири хора, които, забравили за честта и човешкото достойнство, слугуваха на нацистите“, заяви президентът на Русия.

„Поздравявам ви с Деня на Победата – деня на нашата гордост и скръб, на нашата безгранична благодарност към защитниците на Отечеството, които разгромиха нацизма.

Днес всички те са на пиедестала на градиозната Победа. За нея те воюваха и се трудиха, преминаха по жертвения път на нечовешките изпитания, с непоколебима твърдост устояха в пъкъла на сраженията. Всички издържаха, отдадоха всичко, което можеха и извоюваха, изстрадаха Победата!

С всяка изминала година ние все повече, все по-остро чувстваме нравствената сила на този безпримерен подвиг, осъзнаваме непреходната ценност на този боен триумф на нашия народ. Именно той защити и спаси Родината, стана надежда и опора за цялото човечество, основен освободител на народите на Европа“, заяви Путин.

Той подчерта, че победата над фашизма стои на специално място сред победите на руското оръжие. Той я определи като „възмездие за нацистите за всичките им безчинства, защото те се изживяваха като висша раса и разпалиха страшна война“.

„На тази нагла сила се покориха много държави, а безнаказаността заслепи нацистите. Те мислеха, че по същия начин могат да подчинят и Съветския съюз – хилядолетната историческа Русия. Не стана!“, заяви Путин.

„Победата бе изкована от целия народ. Един от първите подлия и внезапен удар на нашествениците пое гарнизонът на Брестската крепост. Биха се до последния човек, оставипа на потомците надписи по стените на крепостта, от които и днес спира дъхът. За нас те звучат като клетва и като завет: „Умирам, но не се предавам“.

Подвизите на руските воини в наши дни говорят за това, че този завет не е забравен. Тази клетва е приета на въоръжение от днешното поколение защитници на Отечеството и е основен залог за абсолютната надеждност и непобедимост на руското оръжие“, каза в словото си руският президент.

„Победата бе постигната с храбростта на участниците в отбраната на древните руски столици – Киев и Велики Новгород, смелостта на защитниците на Смоленск, Одеса, Севастопол, безпределната твърдост на жителите на блокирания Ленинград.

На всеки плацдарм, на всеки рубеж се извършваха подвизи с огромна духовна сила, често от съвсем млади хора: половината от удостоените със званието Герой на Съветския съюз са бойци под 25 години.

Мнозина отиваха на фронта направо от ученическата скамейка и останаха завинаги там, на предната линия, без да познаят щастието на любовта, семейството, раждането на деца.

Войниците на своята страна не пожалиха живота си за нейната свобода, за мирното бъдеще, за всеки от нас. Ние никога няма да заправим тяхното мъжество и саможертва, тази безмерна цена, с която бе платена Победата.

Прекланяме глава пред паметта на синовете, дъщерите, бащите, майките, дедите, съпругите, братята, сестрите, роднините, приятелите. Скърбим за ветераните, които вече не са сред нас“, каза Путин преди да обяви едноминутно мълчание в памет на загиналите.

„Паметта за Великата Отечествена война, за истината за нея – това са нашата съвест и отговорност.

Днес ние виждаме как в някои държави съзнателно изопачават събитията от войната, издигат като кумири онези, които, забравили за честта и човешкото достойнство, слугуваха на нацистите, безсрамно лъжат своите деца, предават предците си.

Наш свят дълг е да защитим истинските герои. Ние се прекланяме пред всички ветерани от поколенията победители. Вие живеете в различни държави, но подвигът, който извършихте заедно, не може и няма как да бъде разделен. Ние винаги ще ви почитаме, ще прославяме победата, която беше и остава една за всички“, подчерта Путин.

Нашият народ знае, какво е война. Тя донесе скърби за всяко семейство, неизчислими страдания. Ние нищо не сме забравили, помним всичко и свято тачим доблестта на воините на Победата. Именно в тяхна чест са военните ни паради, гърма на салютите и колоните на „Безсмъртния полк“.

Денят на Победата винаги сближава, сродява всички поколения, кара ни да отворим сърцата си един към друг.  Днес ние не крием своите чувства и тези искрени чувства обединяват цяла Русия. Ние се гордеем с нашата сплотеност, радваме се, че заедно с нас са нашите деца и внуци, че можем да им предадем святата памет за героичните дела на нашите бащи и деди и да сме сигурни, че техният подвиг, техните победи, ще живеят вечно“, завърши словото си руският президент.

Над 13 000 войници участваха в парада на Червения площад. Бяха показани над 130 единици военна техника.

Част от парада бяха и хиляди хора, носещи портрети на роднини, които са воювали през Втората световна война като войници в руската армия. Маршовете под наслов „Безсмъртния полк“ започнаха преди около седем години, като подобни маршове се провеждат в градове по целия свят, включително и в България.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*