Путин към Радев: Много ми е приятно отново да се срещна с Вас! Ето какво си казаха двамата президенти:

Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват, заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с българския държавен глава Румен Радев. От своя страна българският президент изтъкна, че Русия има място в изграждането на АЕЦ „Белене“.

Двамата президенти се срещнаха в Константиновския дворец в Санкт Петербург, съобщиха от Кремъл.

Една от ключовите теми бе взаимодействието в сферата на енергетиката (енергоресурсите представляват 75% от руския експорт за България). Обсъдено беше и сътрудничеството между двете страни, които тази година отбелязват 140 г. от установяването на дипломатически отношения, както и в други сфери, по-специално в хуманитарната и образователната област.

„Уважаеми господин Президент! Уважаеми колеги! Позволете ми да ви приветствам в Петербург. Господин Президент, много ми е приятно отново да се срещна с Вас“, отбеляза Владимир Путин в началото на срещата.

„В началото на нашата среща бих искал да констатирам, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. В подкрепа на това говори и неголемият, но все пак устойчив ръст на стокооборота – за първото тримесечие на годината се отбелязва ръст от 2,8%. Като цяло, в абсолютни цифри, ние бихме могли да постигнем, разбира се, много повече, но – и което ни радва, е, че сега се активизираха отношенията на ниво правителства и парламенти, отново започна да работи междуправителствената комисия“, отбеляза руският президент.

„Всичко това дава основания да отчетем, че в момента използваме неизползвани до този момент възможности да развиваме нашите отношения практически по всички направления. Много се радваме да ви видим, добре дошли. Надявам се, че Вашето пребиваване и работата на Петербургския икономически форум ще бъдат и интересни, и полезни“, завърши приветствието си Владимир Путин.

„Благодаря Ви, г-н президент. Уважаеми дами и господа, преди всичко бих искал да благодаря за поканата да дойда още веднъж на посещение в Руската Федерация и да участвам в Петербургския икономически форум“, отбеляза в отговор българският президент.

„Това е нашата втора среща, господин Президент, за толкова кратък период. Това е отчетлив сигнал за новата динамика в нашите двустранни отношения, основаващи са на дълбоки исторически, културни и духовни връзки. Това е сигнал, че и двете страни искат да развиват нашите отношения интензивно, конструктивно и на взаимноизгодна основа“, отбеляза Румен Радев.

„Освен това, нашите отношения са изключително добри на ниво правителства и парламенти. България, както Ви е известно, е член на Европейския съюз и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската Федерация дори и в условията на съвременната сложна обстановка. Считам, че конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество са ключът към мирната, просперираща и щастлива Европа“, подчерта българският президент.

„Ние имаме изключително добри отношения с богати традиции в областите на науката, образованието, туризма. Ние сме стратегически партньори в сферата на енергетиката и имаме потенциал за задълбочаване на това сътрудничество. Както Ви е известно, ние придобихме два руски реактора, което предполага участие на Русия в строителството на бъдещата атомна централа, независимо от това кой ще е победител в търга за избор на стратегически инвеститор“, заяви още Радев.

„В сферата на газовите доставки и транзита ние също имаме дългогодишно партньорство. Бих искал да Ви запозная по-подробно с това, че България модернизира и разширява газотранспортната си система с планове за създаването на газоразпределителен център, газова борса, създават се интерконектори с нашите съседи. Това дава нови, допълнителни възможности за доставки на руски газ в България, в ново направление, по посока централна Европа. В същото време вървя интензивни процеси в развитието на газовия пазар, на газовата карта на Европа“, изтъкна Румен Радев.

Това е втората му среща между двамата след разговора им в Сочи преди година. Тогава те заявиха, че пълноценният политически диалог между България и Русия е възстановен след 10-годишно прекъсване.

Този път, точно преди срещата им, Радев даде интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС, в което заяви, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България и изрази увереност, че строителството на втората АЕЦ „Белене“ ще бъде завършено.

По-късно днес българският държавен глава и съпругата си Десислава Радева ще се срещнат и с представители на българската общност.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*