Президентът Радев: ГЕРБ се опитват да Задушат Опозицията преди Местните избори!

Намалената партийна субсидия задушава опозицията преди местните избори. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в София по повод законодателната инициатива на премиера Бойко Борисов за орязване на държавното финансиране за политическите формации на 1 лев за получен глас. Според държавния глава управляващите партии се финансирали директно от властта, без дори да се прикриват. По думите му при определянето на финансирането трябва да се търси баланс между партийния и обществения интерес.

„Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства, резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество„, обобщи Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че налагането на вето на промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не касае процеса на изграждане на национални обекти като автомагистрали, скоростни пътища, пристанища, газопроводи, ж.п. линии и т.н.

„За тях отдавна си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и предварително изпълнение и те изобщо не попадат в това вето и сезиране“, заяви президентът и призова управляващите да правят разлика между национални обекти и обекти с национално значение.

„Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други“, заяви Румен Радев.

„Напълно разбирам, че премиерът е зает и няма време да чете Конституцията и законите, но това е непростимо за хората около него“, допълни държавният глава.

Той посочи, че ако за 10 години магистрала „Хемус“ не е изградена, то не бива сега да се търси вина в президента- Автомагистрала „Хемус“ беше заложена от премиера като приоритет преди 10 години, но колко километра се изградиха и колко километра се отчуждиха оттогава досега, попита Румен Радев.

Той апелира за разбиране и отговорно отношение към промените в закона и заяви, че новите законови поправки дават неограничени, безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да определя за „обект от национално значение“ каквото си поиска.

„Много хора от администрацията, от министерствата на работно ниво търсеха достъп до мен да ме молят да наложа вето, за да предпазя правителството от хаоса, който само създава и от това, че ще бъдат забавени тези проекти като реализация“, допълни президентът.

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*