Явор Дачков: Слави Трифонов отново изпълнява мръсна поръчка на мафията! Ще прави каквото му кажат!

Трифонов е активиран и ще прави това, което му се каже. Както навремето е пял песните, които са си поръчвали Васил и Георги Илиеви, Поли Пантев, Маргините, Илия Павлов – все хора, които са се занимавали с наркотици, контрабанда, мокри поръчки и т.н. Идеите на Трифонов за управлението на държавата, която я няма, са истинска катастрофа и ако бъдат реализирани, държавата наистина ще престане да съществува. Те са мислени, за да оберат лумпенския вот, а не за да се управлява с тях.

Изглежда, че сценаристите му са ги писали по същия начин, по който пишат скечовете за шоуто – претопляне на брадати вицове, най-доброто от най-тъпите лафове във Фейсбук и заготовки от главата на средностатистическия българин, така както си го представя средностатистическият медиен глупак.

За седем/осми път Слави Трифонов обяви, че ще прави партия. Сценаристите му даже са измислили и име – “Няма такава държава”. Според неофициални информации учредяването ще се състои на 5 октомври. Този път изглежда, че партия ще има.

Въпреки че по логиката на Трифонов, щом като няма такава държава, не може да има и такава партия. И ако в България все още се забелязват остатъци от институционалност, полуработеща администрация, социално-осигурителни системи, местна власт и нормални партии, няма никакви изгледи сбиртокът на Слави Трифонов да се превърне в истинска политическа формация.

Няма шанс дори да е добре организирана халтура, каквато представляваше телевизионното му шоу.

Просто идеята не е такава. И не зависи от свободната воля на Слави.

Човек, който виси на екран в най-гледаното време по най-гледаната телевизия в продължение на 20 години, няма свободна воля. Той е продукт на системата. По-точно на олигархията, защото в България тя е единствената добре работеща система. Трифонов е активиран и ще прави това, което му се каже. Както навремето е пял песните, които са си поръчвали Васил и Георги Илиеви, Поли Пантев, Маргините, Илия Павлов – все хора, които са се занимавали с наркотици, контрабанда, мокри поръчки и т.н.

Идеите на Трифонов за управлението на държавата, която я няма, са истинска катастрофа и ако бъдат реализирани, държавата наистина ще престане да съществува. Те са мислени, за да оберат лумпенския вот, а не за да се управлява с тях. Изглежда, че сценаристите му са ги писали по същия начин, по който пишат скечовете за шоуто – претопляне на брадати вицове, най-доброто от най-тъпите лафове във Фейсбук и заготовки от главата на средностатистическия българин, така както си го представя средностатистическият медиен глупак.

Впрочем оттам, закъдето Трифонов се е запътил, Бареков се върна отдавна.

А преди тях и много други. В този смисъл, партията му не е новина. Новина е, че все още има достатъчно хора, които да се връзват. Ако не прави много тъпи грешки, Слави Трифонов може да вземе мястото на патерица в следващото управление, каквато е идеята за активирането му на политическата сцена.

Той е прокси на Ахмед Доган. Винаги е знаел откъде идва властта и си е опичал добре акъла, за да остане в ефир толкова години. Дори когато всеки ден плюеше от екрана срещу премиера Бойко Борисов. Представяте ли си каква власт стои зад него, за да го оставят да го прави. Впрочем така му създадоха легендата на дисидент и борец срещу системата, която ще използват сега. Нищо, че Слави Трифонов направи най-подлизурското, направо неприлично интервю с Борисов, след като се подиграваше с него години наред.

Така навремето Доган бе вкаран в затвора като агент на ДС, за да му се изгради легендата на борец срещу ДС и да неутрализира гнева на българските турци, оглавявайки политическата им партия след промените. И ако в това тогава е имало логика и смисъл, то при Слави Трифонов няма. Той е инсталиран, за да крепи балансите в олигархията и да обира все по-свиващия се протестен вот на все по-апатичното население. Неговото присъствие в политиката ще бъде деградиращо, така както беше деградиращо екранното му такова –

простотия, крясъци и грозота.

Впрочем заради ефира на бТВ през него минаха много интересни гости от цял свят, но той провали абсолютно всички интервюта с тях. Как не можа за толкова години да направи дори едно като хората…

По закономерна ирония и този потрес ни бе сервиран от американците, защото стана възможен благодарение на тяхната телевизия. Ако някой през 1988 г., докато четях „По пътя“ и „Благодатният четвъртък“, слушах Оскар Питърсън и Кийт Джарет и се възхищвах на Америка, ми беше казал, че 30 години по-късно резултатът от „освобождението“ и политиката на тази велика култура у нас ще се казва Слави Трифонов, щях да го обявя за ретрограден и завистлив комунист. Но да не се отплесвам.

По същата причина – легендирането на борец срещу статуквото – подхвърлиха на шоуто и темата за партийните субсидии. Това си беше добре обмислена разработка, която, в крайна сметка, удари опозицията и малките партии, както и политическата система въобще. Извън примитивното популистко говорене е добре да се знае, че партиите трябва да бъдат издържани от данъкоплатците и сумата от 11 или 13 лв. на глас въобще не е голяма. Объркването при разпределението на парите беше по вина на министерството на финансите и държавата, но информацията нарочно бе пусната през шоуто, за да бъде представена като грабеж от страна на партиите, което разчисти пътя за отнемането на субсидиите им. И на летящия старт на Слави Трифонов в политиката, който ще бъде брандиран като борец срещу “системата, която ни убива”.

А ако направят дует с Мая Манолова, ще се закрепят поне няколко сезона.

Има нещо много уморително в този безпросветен потрес. Този филм, или по-скоро това шоу сме го гледали до втръсване, но изглежда, че мнозинството от българите не могат да мобилизират силите си за нещо по-добро. Поне да бяха се опитали да не настъпват една и съща мотика по няколко пъти, а Слави Трифонов е толкова амортизирана в това отношение мотика, че няма накъде. 

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*