Румънците твърдо решени-НЕ на корупцията!

Pумънците не се предават: вече месеци наред те излизат на улицата, за да протестират срещу овладяването на правосъдието и опитите на управляващите да подринат правовата държава. Леден ноемврийски вятър брули демонстрантите по улиците на Букурещ. Но много по-силна е бурята, предизвикана от румънското правителство. И по-опасна, казва един млад мъж, който вече дни наред участва в протестите срещу тъй наречените „реформи“ на кабинета.

Прекалиха просто. Първо бяха законите за правосъдието, а сега тази данъчна авантюра, която ще съсипе частния сектор. Нямаме друг избор, трябва да протестираме“, обяснява Виктор.

Вече близо 300 дни хората в Букурещ и в други големи румънски градове излизат на улицата. Води ги обаче не отчаянието, а решимостта да бранят правовата държава, обяснява друг демонстрант.
Посланието е кристално ясно: румънското гражданско общество е непреклонно – и не се поддава на празните обещания.

В началото на годината повече от 600 хиляди души демонстрираха срещу социалдемократическото правителство, което полага огромни усилия да постави правосъдието под свой контрол. Това е апогеят на протестите, които продължават оттогава насам. Понякога демонстрантите са малобройни, друг път, както последната неделя, на улицата излизат до 20 хиляди души, които скандират срещу унищожението на правосъдието.

Зад кулисите:
Обезличаване на правосъдието  първоначално започва с помощта на един спешен декрет на правителството, а сега явно ще бъде довършено под маската на демократичния парламентаризъм. Целта е да бъде отслабена Службата за борба срещу корупцията, да се предефинира злоупотребата със служебно положение, а правосъдието да бъде поставено под контрол.

От новите закони ще се възползват най-вече онези политици, срещу които има влезли в сила присъди или течащи разследвания за корупция и злоупотреба със служебно положение. Не само гражданското общество смята, че това е опасно за правовата държава – същото мислят и представители на прокуратурата, на съдийската гилдия и дори президентът Клаус Йоханис, който остро разкритикува плановете на правителството.

Сред онези, които ще се възползват от тъй наречената „съдебна реформа“, най-ярко се откроява името на Ливиу Драгня, шеф на управляващата Социалдемократическа партия и председател на парламента. След победата на неговата партия на парламентарните избори миналата година той все още няма право да оглави правителство, защото е осъден условно за манипулиране на избори и е подсъдим по още едно дело.

Но Драгня дърпа конците иззад кулисите. Помага му коалиционният партньор в правителството – една псевдо-либерална отцепническа партия на име АЛДЕ под ръководството на председателя на Сената Калин Попеску Таричану, срещу когото също върви следствие по подозрение в приватизационни афери.

Но дърпането на конците явно не работи така, както Драгня си е представял. Само половин година след изборната победа марионетният министър-председател е трябвало да бъде сменен, защото очевидно вече не е желаел да участва в играта. Сорин Гриндяну, който минава за удобен и послушен политик, е подменен с друг, който ще „слуша“ повече.

Новият премиер Михай Тудосе също влиза в пререкания с партийния лидер. И може би ще го сполети съдбата на предшественика му, ако откаже да проведе многократно оповестяваната „данъчна революция“. С правителствено постановление е наложен нов данъчен закон, който през следващите дни трябва да се прокара и през парламента.

Пакетът от мерки предвижда увеличаване на минималната работна заплата със 100 евро до равнище 420 евро на месец. За сметка на това всички социални отчисления занапред ще се плащат единствено от работника, респективно служителя. Срещу тези планове протестират де факто всички: синдикатите, опозицията, гражданското общество, работодателите.

Президентът Йоханис изрично предупреди да не се тръгва на тази „данъчна авантюра“, за която е ясно, че ще е с тъжен край. И този край сякаш вече се очертава: курсът на румънската лея спрямо еврото пада до най-ниското си равнище за последните пет години.

„Това е катастрофа“

Няколко организации на работниците и служителите призовават към национална обща стачка. Богдан Хосу, лидер на синдикалната конфедерация „Картел Алфа“заявява, че е неприемливо половината от заплатата да отива за данъци и отчисления. „Това е икономическа и социална катастрофа“, обобщава Хосу.

На сходно мнение е и известният политолог Андрей Търану. В интервю за Дойче веле той казва, че законодателните промени са противоправна намеса в правосъдието и в данъчната уредба, от която полза ще имат единствено управляващите. „Тези фалшиви реформи вредят на Румъния както вътре, така и навън. Сега президентът трябва да използва всички инструменти, с които разполага, за да блокира маниакалността, с която правителството се опитва да наложи плановете си.“

Либералната опозиция възнамерява да внесе вот на недоверие срещу кабинета, но шансовете за успех са малки. Парламентарното мнозинство вече неведнъж се е показвало като послушен инструмент в ръцете на коалиционното правителство. Едно обаче е сигурно: румънците ще продължат да излизат на улицата. През следващите дни се очакват нови масови протести.

Източник: hotpoint-news.com

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*