Война! Ердоган атакува Сирия! Ето как се стигна до турската инвазия:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви преди минути, че турската армия е започнала сухопътната операция в сирийския регион Афрен, където е нахлула преди минути съобщават турските медии. Мястото на следващата операция ще е в сирийския регион Манбиндж, добави турският президент, цитиран от Hurriyet и Anadolu. По-рано Ердоган многократно заяви, че Африн трябва да бъде прочистен от местните сили за самоотбрана на сирийските кюрди (YPG), които Турция счита за терористична организация, свързана със забранената Кюрдска работническа партия.

Миналата седмица Ердоган обеща, че турските войски ще „откъснат главите на YPG“, ако не се предадат. През последните дни Турция приведе войските си на границата със Сирия в състояние на повишена бойна готовност и многократно обстреля позиции на YPG на сирийска територия. Излязоха информации, че при първия удар по позициите на кюрдите трябва да бъдат унищожени 149 ключови цели. Освен това беше съобщено, че Анкара провежда консултации с Москва и Вашингтон за операцията в Африн. А вчера медии в Москва информираха, че руските военни съветници са се изтеглили от региона Африн, което било сигнал, че началото на турската сухопътна операция е много близо.

Причина за крайните действия от страна на Турция е новият план на САЩ да формира кюрдски анклав на територията на Сирия по протежението на границата с Турция. Като целта е да се създадат такива и в Турция, и  в Иран, което ще откъсне значителни части от териториите им. Това изостри напрежението през последните седмици в региона. А от няколко дни Анкара започна да струпва войските си по границата със Сирия.

Целта на САЩ е отново да се опитат да сложат ръка на Близкия Изток, след като Русия осуети опитите на янките да разкъсат Сирия и трайно ги прокуди от близкоизточния регион. Вече не е тайна за никого, че терористичната групировка ИДИЛ, която години наред безчинстваше в региона, избиваше хора и окупираше територии, беше изцяло финансирана от Вашингтон.

Русия официално обяви края на операцията срещу ИДИЛ преди месец. Но отговорът на Щатите не закъсня. Те започнаха да организират кюрдско опълчение в Сирия – YPG, заради което заплашената Турция сега започна сухопътната си атака. В Турция, по границите със Сирия живее 20-милионно кюрдско малцинство. И създаването на независима кюрдска държава по границите й, на територията на Сирия, заплашва териториалната цялост на Анкара.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*