Ипотекираме АЕЦ „Козлодуй“, болници и училища, за да влезем в Еврозоната!

Шокиращи разкрития за условията, при които България може да бъде приета в Еврозоната, лъснаха от разсекретена  кореспонденцията между БНБ и ЕЦБ. От документите става ясно, че за България е предвидено ново условие, което е направо покъртително:“Новоприсъединяващата се страна следва да предостави под запор реални активи, които да гарантират изпълнението на задълженията и по Европейския фонд за финансова стабилност“.

Въпросният фонд е този, който гарантира дълговете на фалирали държави като Гърция, Италия и пр. Ако в някакъв момент те спрат да си плащат, поема ги фондът, т.е. другите страни-членки на Еврозоната. В този фонд задължението на България, ако влезе в единната ваулта, ще е 18-20 милиарда евро на година.

До момента обаче, единственото, което се искаше от страните-членки, е държавна гаранция. Т.е. същото, което се дава при издаване на облигации.

Сега обаче еврократите искат допълнително да гарантират постъпленията във фонда, в случай, че някоя страна няма възможност да плати изведнъж огромни спрямо бюджета и суми (18 милиарда евро е държавният ни бюджет за цяла година – пенсии, заплати, образование, здравеопазване, всичко).
Така възниква изискването за предоставяне на обезпечение. Т.е. някакъв вид международна „ипотека“. България вече е концесионирала и приватизирала почти всичко. Единствените оставащи активи са стратегически обекти като АЕЦ „Козлодуй“, сградите на болници, училища и пр. Това единственото, което можем да ипотекираме.
Така излиза, че ако фалира Гърция (което е почти сигурно), тук ще ни разпродадат на търг училищата и болниците.
По принцип, предвижда се изискването за „реални активи“ да се отнася до всички. Но вече влезлите няма как да ги задължиш да го дават, защото няма как да не ги допуснеш вътре. Така, единствените, които ще дават подобна гаранция, ще са новоприетите държави. Засега – само България, защото никой друг не се натиска за Еврозоната.
Наскоро Стив Ханке, известен като „бащата“ на валутния борд у нас, заяви, че България няма да има никаква полза от влизане в Еврозоната. Нещо повече! Дори ще се отрази фатално на икономиката ни. Заради валутния борд, левът е вързан към еврото, което му позволява голяма гъвкавост. Но ако нещо се случи с общата европейска валута, ние можем да се „откачим“ от нея, за да се прикрепим към друга, по- стабилна. Също така, заради фискалната дисплицина, наложено от борда, правителствата не могат да взимат пари от държавния резерв.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*