ЧЕЗ обявиха: Над 1 млрд. евро е цената на сделката с Гинка Върбакова! Вижте КОЙ и КАК ще й набави космическата сума:

Пазарджишката фирма „Инерком“ на Гинка Върбакова ще трябва да плати много по- висока цена от обявената към момента сума от 320 млн. евро, разкри шефът на ЧЕЗ Томас Плескач.

Само активите на дружеството струват почти 400 млн. евро. Според договора обаче, след финализирането на сделката, новият собственик се задължава да направи неотложни инвестиции в размер над 500 млн. евро в рамките на следващата една година.

Оказва се, че Гинка Върбакова трябва да плати общо над 1,1 млрд. евро за сделката, обявиха от  ЧЕЗ!

Фирмата й „Инерком“ е с активи на стойност едва 50 000 лева и има осигурени кредити от няколко български банки в размер на  300 млн. евро. И…това е! Как Гинка ще съумее да събере колосалната сума от 1 млрд. евро – засега остава мистерия!

Към момента преговорите между ЧЕЗ и „Инерком“ продължават да се протакат, заради проявения интерес на българската държава да се включи в сделката. От чешката компания не желаят да продадат на българската държава, тъй като в момента ЧЕЗ съди България на международен арбитраж. Преди да се стигне до делото, ЧЕЗ сами предлагали на премиера Бойко Борисов държавата ни да откупи акциите им, но той им отказал категорично.

Гинка Върбакова пък няма как да събере необходимата сума от 1,1 млрд. евро. Тя няма никакви чуждестранни инвеститори, както лъжеше в началото. А след разразилия се скандал, едва ли ще намери такива. Освен… ако не се намеси българската държава. По всичко личи, че правителството на ГЕРБ отново ще окаже решителен съпорт на Гинка Върбакова!

Как ще се случи това:

Журналистът Григор Лилов още преди месец разкри, че се планира фискалният и валутният резерв на БНБ да бъдат неправомерно използвани като гаранция, за да може банките у нас да отпуснат много по- големи кредити на пазарджишката фирмичкаВ плана на ГЕРБ влиза на един по-следващ етап „Инерком“ да обяви несъстоятелност. След което държавата да покрие задълженията на Гинка към финансовите институции. Целта на Борисов и ГЕРБ е да повторят схемата с източването, фалирането и разграбването на КТБ.

Особено странно е поведението на българската държава и нейните институции – те хем казват, че нямат нищо общо с Гинка Върбакова, хем всячески й помагат. От ЧЕЗ обявиха, че преди да парафират сделката с Гинка, от българското Министерство на финансите многократно им звъняли, за да ги убеждават, че „Инерком“ е надежден купувач и ще събере парите.

А и след избухването на скандала нито една бг. институция не се намеси, за да провери произхода на парите, с които Гинка възнамерява да се разплати с чехите. Енергийната министърка Теменужка Петкова тихомълком хвърли оставка заради конфликт на интереси с купувачката Гинка. Бойко Борисов пък най- нагло излъга, че не знаел нищо за сделката. Докато не лъсна истината: Още в края на 2017 г. Той получил два доклада от службите как се развива сделката между ЧЕЗ и „Инерком“.

В същото време, стана ясно, че същата пазарджишка фирма „Инерком“ още през 2016 г. е сключила бомбастична сделка с патриарх Неофит, чрез която слага ръка върху двете митрополитни сгради на площад „Света Неделя“. При това, срещу символичен наем в размер на 15 000 лева на месец, както и с право фирмата да ги отдава под наем за жилища и офиси. Договорът за наем се подновява автоматично, докато не стане… безсрочен. Колосален скандал!

Патриарх Неофит заяви, че не искал да подписва договора, но в документа именно той фигурира като наемодател на Гинка. От друга страна, няма как тазидалаверджийска сделка да се случи без знанието на Агенция по вероизповеданията, която е на разпореждане директно от Министерски съвет. Тоест – на подчинение на Бойко Борисов.

И църквата, и Агенцията, и  правителството мълчат като риби след избухването и на този скандал с главно действащо лице Гинка. Нито една институции отново не е заинтересована да се разрови в делата на Гинка Върбакова и фирмичката й. Въпреки съвсем пресния факт- чрез същата схема, пазарджишката бизнесдама се готви да прилапа и… сградата на Митрополската Свещоливница.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*