Коя е най- добрата закуска за отслабване?

Сутрешната закуска има ключова роля за отслабването и поддържането на килограмите. Един от класическите варианти в момента е особено популярен сред хората, които се борят с излишните килограми – поридж или традиционната овесена каша.

Тази типична британска закуска се слави като много здравословна и нискокалорична в същото време. Дали обаче е така? Нека разгледаме по- подробно въпроса:
Приготвя се от овесени ядки (също може от овесено брашно или трици), които се смесват с вода или прясно мляко. Може да се добавят плодове и семена.

Какви са ползите от консумацията на овесена каша?

Изследване на Университета в Харвард показва, че пълнозърнестите храни предпазват от сърдечно- съдови заболявания. Учените стигат до извода, че 28 грама пълнозърнеста храна на ден (малка купичка овесени ядки, например) намалява с 9% вероятността от сърдечен удар.

Освен това, овесената каша:
– Регулира апетита, благодарение на фибрите, които съдържа
– Важен източник на енергия
– Осигурява ни калций и фосфор. Помага за възстановяването на мускулите.
– Източник на витамин А
– Понижава холестерола
– Съдържа 7 есенциални аминокиселини, витамини (В1, В2, Е) и минерали (желязо, цинк, магнезий, калий и калций)
– Съдържа омега- 6 мазнини

Как се приготвя?
За да си остане нискокалорична закуска, трябва да внимаваме с количеството на съставките, които употребяваме. Овесените ядки или трици, които ще използваме, не трябва да надвишават 1-2 лъжици.

Слагаме овесените ядки да се варят. Когато заврат, им се добавя щипка сол. Оставяме на котлона, докато водата се изпари и остане само каша. За овкусяване, може да се добави малко канела и лъжичка мед.

Също така, могат да се добавят и плодове – боровинки, малини, ягоди, парченца ябълка или круша. Може да експериментираме и сами да открием най- приятния за нас вариант на кашата. Важното е само да не прекаляваме с количеството на използваните съставки. Ако решим да приготвим кашата с прясно мляко, то трябва да е с нисък процент масленост.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*