Драма! Бойко Борисов и Цветанов се скараха за гоненето на руски дипломати! Ето какво реши правителството:

След драматично заседание на Съвета по сигурността стана ясно дали България ще гони руски дипломати. На заседанието бе изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

Премиерът Борисов заяви, че докато няма неопровержими доказателства за вината на Русия по скандала „Скрипал“, България няма да гони руски дипломати. Борисов се противопостави и на натиска на заместника си Цветанов, който искаше да изгоним руските дипломати от солидарност с Великобритания.

Позицията на Борисов е съгласувана и с президенството.

„Гласувахме да извикаме посланика ни в Москва, за да обсъдим ситуацията „Скрипал“. Изпратили сме и хора в НАТО. Посланикът във Великобритания изказа подкрепа към Лондон. Трябва да запазим канала за комуникация така както направихме една свръхкомуникация в нашия регион с Турция, така трябва да направим и с Русия. Извикването на консултации е практика, с която показваме, че обръщаме особено внимание.

С президентството подкрепихме решението на съвета да се ограничим в пълната подкрепа към Великобритания и в същото време посланик Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва и това, което е прочел.

„Чакаме повече доказателства, ако има такива. Не смятаме, че трябва да гоним дипломати или технически лица от руски произход“, допълни Борисов.

С моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави дадохме глас за извикване на консултации за нашия посланик на ЕС в Москва, досега съм провел няколко разговора с него. Показахме своята пълна солидарност към Великобритания, каза Борисов.

Цветанов яростно настоява за гоним руски дипломати

„Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-спокойни. От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Това е невиждано напрежение от Студената война до сега. Тогава даже нещата бяха по-кротки, с разделителни линии и комуникации.

Виждате и в съседно Косово, продължава да се говори за действия, които напомнят тези от преди 20 години. Действията на Турция в Африн, конфликтът им с Гърция и Кипър – не виждам как ще го решат. Това са все неща в нашия регион“, коментира още Борисов.

Българският премиер отново обяви, че ще опита да поеме посредническа роля за разрешаване на конфликта между Русия и държавите от ЕС и сравни ролята си с тази при разговорите между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган. „Ние трябва да запазим канала на комуникация с Турция, да направим същото и с Русия“, заяви премиерът.

Той подчерта, че посланик Бойко Коцев ще остане още седмица у нас и после ще се върне в Москва, където ще се открива голяма изложба на Светлин Русев.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*