ТОКЪТ СКАЧА ДВОЙНО! България стана 100 % Енергийно Зависима от Турция! Шокиращите факти:

След като предадоха националните интереси на България и по заповед на господарите си от Брюксел и Вашингтон спряха българо-руските проекти „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, ГЕРБ направиха страната ни тотално енергийно зависима от … Турция.

Вчера Ердоган и Путин официално дадоха старт на строежа на първата турска АЕЦ „Аккую“. Проектът е на стойност 20 млрд. долара.

Какво означава това за България?

Първо, губим значителна част от един от основните си пазари на ток, каквато се явява Турция.

– Второ, което е по- лошо- вече ще имаме силен конкурент на Балканите, който ще се бори за същите пазари, като нас.

– Трето, още по- лошо- след 15 години затваряме АЕЦ „Козлодуй“. От 1-ви до 4-ти блок бяха затворени, под фалшивия предлог, че това е залогът да ни приемат в ЕС. През 2017 и 2019 животът на 5-ти и 6-ти блок изтича. Но ще бъде удължен чрез реновация с още 15 години. А 7-ми и 8-ми блок засега няма шанс да бъдат построени, тъй като от ЕС ни принудиха да се откажем и от тях. Реактори имаме, но стоят в кашони, както се изказа наскоро премиерът Борисов.

Четвърто, под натиска на ЕС и САЩ, правителството на ГЕРБ се отказа и от изграждането на АЕЦ „Белене“. Строежът тъкмо беше започнал, когато Брюксел и Вашингтон издърпаха ушите на Бойко Борисов и го накараха да се откаже от проекта. По тази причина Русия ни осъди за над 1 млрд. долара неустойки по вече сключения договор – които пари платихме ние, данъкоплатците, а не Брюксел или Вашингтон.

Такова е положението с атомната ни енергетика, която си остава най- евтиният източник на електроенергия – в пъти по-евтин от всички останали. Сега да обърнем внимание на газовите проекти, които ГЕРБ също прекратиха по заповед на ЕС и САЩ.

Вече започна изграждането на проекта „Турски поток“ – газопровод между Турция и Русия, който замени проваленият „Южен поток“, който трябваше да преминава през България.

Южен поток (в червено), Турски поток (в синьо)

Наскоро от Газпром ни съсече като обяви, че няма да удължават „Турски поток“ към Европа (а това трябваше да се случи с удължение през нашата територия), тъй като от ЕС не им давали ясни гаранции, че няма да се откажат, както се случи с „Южен поток“. А това означава, че няма да има никакъв газов хъб „Балкан“, с който Борисов се опитваше да успокои недоволството сред народа, заради проиграния от него „Южен Поток“.

Но дори и това все още не е най-лошото: Целта на „Турски поток“, както и на „Северен поток“ – 2 за Германия, е Украйна да бъде отстранена от ролята й на газов разпределител за Европа. А това означава, че газта за България ще идва от Турция – т.е., ставаме 100%-ово енергийно зависими от Анкара. 

Но за тези проблеми, от ГЕРБ мълчат като пукали. Вместо това ни занимават с някакво европредседателство, Истанбулска конвенция, руската заплаха и пр. глупости. Е, как да повдигнат въпроса, като вината за тоталният провал на енергийната ни политика, е изцяло тяхна. И само след 1-2 години цените на тока ще скочат двойно.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*