Топ дипломат на Сирия: САЩ подклаждат войната! „Белите каски“ са създадени от британското разузнаване!

Посланик Имад Мустафа

САЩ е тайният кукловод на сирийската криза. Това заявява посланикът на Сирия в Китай Имад Мустафа в интервю за ТАСС. В него той анализира причините за конфликта в Сирия, продължаващ повече от седем години, при който загинаха над половин милион души.

В интервюто за ТАСС Имад Мустафа разказва за истинските причини за въздушния удар на САЩ, Франция и Великобритания на 14 април. Според него това е „варварски акт“, с който САЩ, Франция и Великобритания дават лош пример на целия свят. Не може днес да нарушаваш международното право, а на следващия ден да обясняваш на другите държави, че са длъжни да го спазват, смята дипломатът.

Имад Мустафа е категоричен, че химическата атака в Дума е изфабрикувана и затова въздушните удари са нанесени преди инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия да са инспектирали случая.

„Както ви е известно, организацията „Белите каски“ е създадена от британското разузнаване. По-рано тя също беше използвана от средствата за масова информация. Това е причината целият свят – в Аржентина, Сингапур, Япония, Индия, Австралия и в други страни – да смятат, че в Дума е имало химическа атака. Жителите на Дума обаче не са чували нищо за нея, защото не я е имало“, твърди посланик Мустафа.

И разказва какво се е случило в същност:

„Това беше постановка на „Белите каски“, на които е било заповядано да направят това. Да си припомним, че когато сирийската армия се придвижваше към Дума, руските войски се договориха с представителите на действащите в града престъпни групировки. Идеята за това бе да няма сражение, те да не сеят повече смърт и разрушение: ако оставите оръжието и тежкото въоръжение, ще можете да се оттеглите в северната част на Сирия. Те се съгласиха и подписаха споразумение под гаранцията на Русия, която искаше да се избегнат жертвите.

Американски журналист заяви: Няма доказателства за химическа атака в Дума!

Нещо повече, тогава действаше режим на прекратяване на огъня. Сирийската армия не стреляше по тях, те също не стреляха по нас. Спокойствието продължи два дни, през които дойдоха автобусите и техните хора започнаха да се изтеглят от Дума. Неочаквано всичко това спря. Хората повече не се качваха в автобусите и не заминаваха.“

Обяснението, което посланикът на Сирия в Китай дава на това е, че джихадистите са получили инструкция от спонсорите си да не оставят града „просто така“, а „поне да дадат повод за нападение над сирийската армия“.

И така най-неочаквано целият свят научил за химическата атака.

„Тя беше на телевизионните екрани на CNN, BBC и Fox News“, казва дипломатът в интервюто за ТАСС.

Имад Мустафа подчертава, че желанието на сирийското правителство е да се проведе безпристрастно разследване в Дума. Той обаче припомня как са действали експертите на световната организация предишния път.

„Изпратиха ги в Турция. „Белите каски“ докараха там десетки лъжесвидетели, които се заклеха, че сирийското правителство е използвало химическо оръжие против тях. Ние настоявахме да се посетят местата на предполагаемите химически атаки, но те не направиха това. Когато посетиха Дамаск, те ни казаха, че сме прави. Заявиха, че не са могли да намерят никакви доказателства за това, че сирийското правителство е имало отношение към химическите атаки. Но след като се върнаха в Ню Йорк промениха докладите си. Нещо повече – те използваха само показанията, които им дадоха в Турция „Белите каски“?“

Провеждането на прозрачно, неутрално и обективно разследване не е в интерес на Запада, поне на САЩ, е изводът на дипломата.

Саудитска Арабия, Катар, Турция, Франция, Великобритания и САЩ подпомагат различни терористични групировки, действащи на сирийска територия, казва дипломатът.

Саудитска Арабия спонсорира „Джейш ал-Ислам“, правителството на Катар – „Батальоните на милосърдния бог“, британското разузнаване пък създаде „Белите каски“, дава пример той.

„Всяка една от тези държави има своя терористична групировка. Нещо повече, понякога те се борят една с друга. Понякога воюват със сирийското правителство, а друг път просто се избиват едни други. Ако четете арабски, погледнете сайтовете им във фейсбук, където ще видите как те описват сраженията си една с друга. Те воюват не само срещу нас. Това са главатари на престъпни организации. Тяхната единствена доктрина и идеология са парите. Всичко зависи от това кой им плаща“, анализира посланик Мустафа.

Според него три са силите, които действат срещу Сирия корумпираните нефтени арабски държави, които харчат за войната срещу Дамаск средства, многократно надвишаващи бюджета на самата Сирия; радикалната екстремистка идеология, привличаща в Сирия джихадисти от целия свят; могъщите западни държави със своето медийно и дипломатическо оръжие.

„Западните държави искат да видят на мястото на сегашното сирийско правителство някой свой послушник, който ще следва техните заповеди и инструкции.

Арабските нефтени държави искат да превърнат Сирия в още един Ливан. Страна, която те напълно да контролират.

А радикалните ислямисти искат да създадат в Сирия ислямска, уахабитска държава.

Затова тези три групи имат една цел – да ни атакуват. Но по-нататъшните им планове за Сирия се разминават“, казва посланик Имад Мустафа.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*