Руски учен от екипа създал „новичок“: Скрипал са отровени с друго вещество! Ето кое е доказателството за лъжите на Тереза Мей!

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са били отровени с доза между 50 и 100 г от бойно вещество. Това е съобщил шефът на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу, цитиран от вестник „Ню Йорк таймс“, съобщи РИА Новости, цитирана от Дарик и БТА.

Веднага след инцидента в британския град Солсбъри на 4 март британските власти заявиха, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени със създаденото в Русия нервнопаралитично бойно вещество А234, известно като „Новичок“. Русия обаче категорично отрече да е замесена в отравянето на Скрипал.

Доктор Леонид Ринк – един от учените, разработвали системата за химическо оръжие „Новичок“ заяви категорично, че такова количество от същото бойно средство би могло да унищожи цялото население на Солсбъри. Според него това доказва съмнителността на версията, че двамата са били отровени именно с това вещество.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха настанени в болница веднага след като бяха намерени на улицата в безпомощно състояние, но успяха да се възстановят, макар че британските власти и досега не са показали никакви кадри с тях след инцидента.

Британското ръководство излъга, когато обвини Русия, че е единствен производител на химическото оръжие „Новичок“, каза в Москва днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. „Мъглата се разсейва и многобройните лъжи да правителството на Тереза Мей стават все по-ясни“, написа Захарова във Фейсбук.

Тя се позова на изявлението на чешкия президент Милош Земан, който потвърди, че чешките военни също са произвеждали и експериментирали с боен газ от семейството „Новичок“.

Отравянето на Скрипал във Великобритания ще попречи на руско-британското антитерористично сътрудничество при гарантирането на сигурността по време на световното първенство по футбол, което започва в Русия през юни, каза руският заместник-министър на външните работи Олег Сиромолотов, цитиран от Ройтерс.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*