Европа: ГЕРБ и Бойко Борисов ще фалират България! Ето защо НЯМА да влезем в еврозоната:

България не е готова да влезе в Еврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години, съобщават Ройтерс и “Файненшъл таймс”.

Въпреки че изпълняваме повечето условности и сме сравнително стабилни и предвидими, реалната конвергенция с европейската икономика винаги е била спъвана от опасенията за корупция, слаби институции и неефективна съдебна система. В очите на страните от еврозоната, това изглежда като нова “Гърция”, която може да се наложи да бъде спасявана с пари от джоба на германците.

Документът посочва, че страната ни покрива три икономически критерия – за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз.

По-рано “Ройтерс” обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.

“С оглед на оценката си относно правната съвместимост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото”, се казва в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага.

Споменаването на критерия за конвергенция означава, че според ЕК няма устойчиво нарастване на доходите. Припомня се също, че за да се откаже тактично на българското правителство, отскоро като условие за ERM II бе поставено и членството в европейския банков съюз, което означава да се започне с така нареченото “тясно сътрудничество” с еврозоната.

България посочи, че съгласно законодателството на ЕС членството в банковия съюз не е критерий за членство в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на правителствата на страните от еврозоната и на Европейската централна банка. Представители на еврозоната, ЕК, ЕЦБ и други органи ще проведат разговори в София за членството на страната в ERM II в сряда.

В общи линии през последните години България покрива всички “числови критерии” за членство в самата еврозона (“Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите.

Няма краен срок за престоя в ERM ІІ, но датата на която еврото ще смени българския лев може да става все по-далечна, ако страната ни не отстрани макроикономическите дисбаланси или не отбележи напредък в конвергенцията.

Освен това още през 2003 г. ЕЦБ излезе със становище, че няма пречка държави с валутен борд, вързан към еврото, да влязат в ERM II и да останат в борда до приемане на еврото.

“Позицията на българското правителство и на централната банка е, че е неприемливо банковият съюз или Механизмът за тясно сътрудничество (close cooperation ) да бъде предусловие за членство в ERM II. Готови сме в деня след евентуално одобрение на присъединяването на лева към валутния механизъм да кандидатстваме и в Mеханизмът за тясно сътрудничество”, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за “Капитал” в началото на май. И точно тук е “препъни камъчето”, заради което толкова се забави кандидатстването за чакалнята.

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*