Преди минути: ГЕРБ отново ПРОВАЛИХА Строежа на АЕЦ „Белене“! САЩ скръцнаха със зъби и Борисов даде заден! Виж Тук:

Депутатите одобриха отпадането на мораториума върху строежа на АЕЦ Белене, което развързва ръцете на енергийната министърка Теменужка Петкова да стартира преговари с евентуални инвеститори.

Народните представители, с изключение на ДПС, гласуваха да се строи. Но оттук-нататък започнаха яростни многочасови спорове как точно да се реализира проекта за втора АЕЦ. БСП настояха строежът да е с държавни гаранции. А ГЕРБ предложиха да е изцяло на пазарен принцип – без участието на държавата и без гаранции от нейна страна.

И в крайна сметка мнозинството на ГЕРБ одобри проекта на ГЕРБ. Т.е., АЕЦ Белене ще се построи като изцяло частен проект. Без държавата да поема ангажимент да изкупува изключително евтиния тока, без да го получава от производителите на преференциални цени, без корпоративни гаранции и пр.

Оттук нататък предстои своята позицията да изкаже и руската компания „Росатом“. Защото, като производители на оборудването, международните правила повеляват именно те да одобрят фирмата, която ще построи обекта. От „Росатом“ са категорични, че искат да завършат АЕЦ Белене и са готови да обсъдят различни варианти.

Днешното решение на парламента – АЕЦ Белене да се построи без държавни гаранции, обаче по всяка вероятност ще затрудни сключването на финалната сделка.

Най- сериозният кандидат- инвеститор до момента – китайската държавна компания, още миналата година ясно заяви, че ще настоява за гаранции от страна на българската държава. Тогава китайският инвеститор коментира: „Навсякъде по света такъв тип проекти се случват с някакво държавно участие“.

Не е ясно също и дали „Росатом“ ще се съгласи да участва в проект, закойто страната ни не поема никаква отговорност. В момента руската компания строи АЕЦ Аккую в Турция, като финансира изграждането му изцяло със свои средства. Но в договора им е написано, че Анкара се ангажира да изкупува цялата произведена ел. енергия.

В АЕЦ „Ханкихиви“ във Финландия „Росатом“ е съсобственик заедно с още няколко големи компании, които изкупуват енергията. Унгария пък строи своята АЕЦ „Пакш- 2“ със заем, който унгарското правителство е получило от „Росатом“. А заемът е в размер на 80% от стойността на проекта.

Първоначалната идея за АЕЦ „Белене“ беше България да плати изцяло проекта, който възлизаше на около 7 млрд. евро. А след построяването, централата да стане 100 % собственост на българската държава. И въпреки изключително изгодната за нас тогава оферта, правителството на Бойко Борисов реши, че цената е много висока… и стопира проекта. Поне така се оправдаха ГЕРБ, когато спряха проекта през 2012 г. Към днешна дата обаче, цената на проекта вече е към 20 млрд. евро. А Борисов и компания вече са съгласни да строят. Поне привидно.

Така или иначе, за никого не е тайна, че истинската причина ГЕРБ да спрат строежа на втората АЕЦ беше, че ЕС и САЩ не искаха проектът да се случи. А позицията им не се е променила и до днес. За това пък намекна бившият президент Георги Първанов. В свое интервю в началото на седмицата той изказа опасенията си, че и сега някой „голям брат“ може да се обади по телефона и отново да спре АЕЦ „Белене“.

Дали ГЕРБ имат реални намерения да строят втората АЕЦ? Или просто разиграват циркове, които да им осигурят още малко време във властта? Или целят отново да изнервят „Росатом“, на руснаците да им писне да бъдат разигравани и да вдигнат ръце от проекта?

Липсата на държавни гаранции със сигурност ще затрудни стартирането на проекта. А дали ще го направи невъзможен – тепърва предстои да разберем.

Защо проектът АЕЦ Белене е от жизненоважно значение за бъдещето на България? След 15 години се очаква да бъдат затворени последните два блока на АЕЦ „Козлодуй“, призна дори премиерът Борисов. Това означава, че България остава без източник на евтин ток. И ако не построим АЕЦ Белене, ще трябва да внасяме ток от Турция или Унгария, които в момента строят.

Затова всеки опит за саботаж срещу този проект, трябва да се разглежда като национално предателство. А ако се чудите защо след като години наред подкрепяха „Белене“, ДПС изведнъж решиха, че България няма нужда от АЕЦ, то го и отговора: Без АЕЦ Белене страната ни ще изпадне в тотална енергийна зависимост от Турция, която в момента строи ударно свои цели 3 нови АЕЦ- а.

Не се чудете и защо десните реформатори около Атанас Атанасов, Иван Костов и Христо Иванов са върло против строежа на „Белене“. Разковничето е в ТЕЦ Марица-Изток 1 и 3, които са американски и от тях киловатчас ток излиза на цена от 32 стотинки. Докато енергията киловатчас от АЕЦ излиза на цена от 3 стотинки. И ако България построи своя АЕЦ, американските ТЕЦ-ове ще затворят поради неконкурентноспособност. Затова десните реформатори са против строежа на нов АЕЦ. Защото защитават бизнес интересите на американските си господари. Които почти винаги са в разрез с българския национален интерес.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

 1. ХА-ХА-ХА…
  .
  – „НЕ ЛЪЖИ“…! е божия заповед…!!
  .
  Цената на централата е 5,3 милиарда евро, с доработките изискани от ГЕРБ…:
  – Да издържи при земетресение 9 по Рихтер…
  – Да издържи сблъсък с най-големия пътнически самолет…

  • Атомната електроцентрала е независимостта на България ,ако политиците не разбират от това да си подават оставките!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*