Ексклузивно: Бойко Борисов пак на СЪД! Ето какво се случи:

Премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан като свидетел по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде bTV.

Защитата също така няма да се откаже от показанията и на другите министри, но около 180 свидетели няма да бъдат разпитани. Други 10 анонимни свидетели все пак ще бъдат разпитани.

Специализираният съд даде ход на делото срещу бившия здравен министър. Той е обвинен в това, че не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция на ваксини.

Спецсъдът отказа да върне делото на прокуратурата, като това е второто дело, което съдът не връща от началото на тази година. Общо четирима души са подсъдими. Делото все още не е започнало по същество.

Петър Москов и заместникът му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф“. Подсъдими са и трима от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил.дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитета на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца. Това определя деянието като особено „тежък случай“. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв. Съдът насрочи следвата дата за делото за 18 юни 2018 от 10 часа.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*