Топ икономистът Стив Ханке: Ако България влезе в ЕВРОЗОНАТА, ще ФАЛИРА като Гърция!

Икономистът Стив Ханке с песимистичен сценарий за България. В предаването „120 минути“, един от консултантите при въвеждането на валутния борд у нас заяви, че е много вероятно присъединяването към еврозоната, да предизвикат криза, подобна на тази в Гърция.

Водещ: Въпрос за България и бъдещето на България в еврозоната. Какво мислите по въпроса? Казвали сте, че България неофициално е член на еврозоната?

Така е. Със системата на валутния борд, българският лев е клонинг на еврото. Неофициално сте член на еврозоната. Мисля, че официалното присъединяване към еврозоната би било много лоша идея поради няколко причини. На първо място – проблемът с морална опасност. Ако влезете в еврозоната, ще се изправите пред морална опасност, с която се сблъска Гърция. България ще каже „Вижте, можем да сме малко по-отпуснати по фискалното ни състояние в България, защото ако изпаднем в трудност, ЕС няма да направи нищо друго, освен да ни спаси“. Точно това си мислеха гърците. Гърция беше официално в еврозоната и харчеха пари като луди, гръцките политици не харчеха пари, а крадяха пари.

Водещ: Във „Форбс” написахте „Премиерът Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започнете да обръща внимание на българите“. Защо го казахте?

Очевидно той не слушаше българите, защото мнозинството българи искат да запазят валутния борд. А и ако погледнете поведението на Борисов по въпроса, той е бил във всички крайности. Първо е за приемане на еврото, после не иска приемане на еврото, после ще чака за влизане в еврото, после е за. Той прави каквото в Брюксел му кажат да прави.

Водещ: Но можете ли да обясните в едно изречение какво ще спечелят българите ако приемем еврото?

Българите няма да спечелят нищо, ще загубят силата на валутния борд и ще избегнат проблема с моралната опасност, която имаше Гърция. Ако влезете в еврозоната официално, ще бъдете точно като Гърция.

Много хора тук мислят, че пътят към еврозоната ще бъде вид лек за много проблеми тук. Ръстът на доходите все още е голям проблем в България.

Присъединяването към еврото няма да бъде магическо решение за всички останали проблеми в България, това са глупости, защото левът неофициално вече е в зоната. Нищо няма да се промени, освен, че България ще загуби много суверенитет, ще бъде в еврозоната официално, нещо, от което няма излизане. Затова казвам, че е като в песента на Eagles „Hotel California“ – влезеш ли веднъж, няма излизане.

Стив Ханке e професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Богатата биография на проф. Ханке включва и длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън. Световно признат анализатор на финансовия свят с често присъствие в световните медии. Повече от 20 години той е свързан с икономическите реформи на България, където е познат като един от хората, които стоят зад въвеждането на валутния борд у нас. В последните години той многократно е казвал, че „политическата класа в България е не само нефункционираща, но почти криминална“. Той смята, че европейските фондове имат краткосрочен положителен ефект и като цяло негативно влияние върху икономиката.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*