Коментар на Борислав Цеков: С ОТХВЪРЛЯНЕТО на Истанбулската конвенция бе защитен СУВЕРЕНИТЕТА на държавата!

С отхвърлянето на Истанбулската конвенция бяха защитени суверенитетът на държавата и националното ни достойнство. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ докторът по конституционно право Борислав Цеков и основател на Института за модерна политика (ИМП) по повод на решението на Конституционния съд, с което беше обявена за противоконституционна Истанбулската конвенция.

Той определи решението на съда като победа на конституционните ценности и правото над правния волунтаризъм и политическата целесъобразност.

Чест прави на българския Конституционен съд, че не се поддаде на грубия политически натиск от чужбина – от Брюксел, от чужди посланици, които са превърнали скандалната конвенция в свой фетиш.

Защитен бе суверенитетът на държавата и националното достойнство, които в други случаи често стават жертва на порочния и нихилистичен рефлекс – „няма мърдане, от Брюксел искат“, коментира специалистът по конституционно право.

По думите на Борислав Цеков отхвърлянето на конвенцията е и важна победа на независимото гражданско общество, на научния и духовен елит на нацията.

Д-р Борислав Цеков обясни, че пътят към ратификацията на Истанбулската конвенция в този ѝ вид е преграден, тъй като парламентът не може да ратифицира противоконституционни международни договори.

Решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция е вторият исторически български удар срещу неолибералната матрица, каза още пред „Фокус“ докторът по конституционно право Борислав Цеков. „Една от стратегическите цели на неолибералния глобализъм, който беше установен като господстваща идеология и политическа рамка след падането на Берлинската стена, е заличаването на националната държава, размиването на основни спояващи националните общности фактори като етнос, религия, традиции. С други думи – промяна на социо-културния код на нациите чрез джендър-идеологията, мулти-култи радикализъм и агресивния атеизъм. Като отнемеш на човека неговата полова, религиозна или културна идентичност, ти го превръщаш в дърво без корен. Това дава власт на транснационалната олигархия върху личността. В България не позволихме да откъснат православието от националната и конституционната ни идентичност. Сега отхвърляме и джендър-идеологията. Горд съм, че съм един от участниците в тези исторически актове“, коментира Цеков.

Той добави, че в света текат важни трансформации, които ще доведат до изхвърляне на неолибералния глобализъм на бунището на историята. „Както казах още в началото на полемиките около Истанбулската конвенция – което е от Бога, ще стане; което не е от Бога, ще отмине. Ясно е, че джендър-идеологията не е от Бога. Затова ще отмине“, заяви Цеков.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*