Защо Борисов се натяга за снимка с Тръмп? Ето каква е причината:

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Ню Йорк с президента на САЩ Доналд Тръмп на 24 септември в рамките на Инициативата на американския държавен глава за борба и ограничаването на наркотиците. Това съобщи сайтът „Епицентър“, като цитира началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Въпросната Инициатива е съпътстващо събитие, а не част от работата на Общото събрание на ООН, но изглежда е единствената възможност за Борисов да се ръкува с американския президент.

Заради снимката с Тръмп възникна напрежение между изпълнителната и президентската власт. Решението Бойко Борисов, а не Румен Радев, да води българската делегация на 73-та сесия на Общото събрание на ООН бе взето едностранно от правителството, без да се съгласува с президентството, въпреки установената практика делегацията да се води от държавния глава.

Приближени до държавния глава тълкуват това действие на кабинета като пореден опит да се каже на обществеността, че Радев е изпаднал в международна изолация.

Според източници, близки до управляващите обаче, целта на Борисов е да се домогне до снимка с Доналд Тръмп и да измоли американска легитимация, тъй като не успява да получи покана за визита в САЩ.

Бъчварова потвърди, че ръкуването на Борисов с Тръмп ще бъде увековечено със снимка. Същинска среща обаче нямало да има. Двамата само ще разменят любезности.

„Принципът е, че те ще се видят на откриването на сесията, ще се видят на това събитие, ще се видят на приема, Борисов ще бъде в залата по време на изказването на Тръмп, но българският премиер няма да се изкаже, поради ограниченото време на форума“, обяснява Бъчварова.

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*