Защо Ахмед Доган беше привикан на среща с американския посланик? Коментар на Осман Октай:

Бившият зам.- председател на ДПС Осман Октай коментира изненадващата среща между Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ и американския посланик Ерик Рубин. Ето каква е била причината за изненадващата среща, според Октай:

„Само двама души могат да привикат Ахмед Доган на среща и да го извадят от леговището на Сараите. Това са посланиците на Русия и САЩ. Доган никога не е възприемал диктат от друг. Бил съм свидетел на разговори между руски, американски посланици и Ахмед Доган. Има съществени разлики в поведението им. Докато руският посланик съветва „добронамерено”, американците само задават въпроси и чакат отговори. Те не изказват никакви мнения. Веднъж извънредно бяхме привикани аз и Доган от Джеймс Пардю и тогавашният посланик на Турция.

Сегашната среща е направено от Ерик Рубин по искане на Държавния департамент на САЩ. Той е привикал Доган и Мустафа Карадайъ. Зная, че на нея Ерик Рубин се е интересувал по две направления. Първото-известно ли е на Доган и ДПС, че под носа на българските служби у нас действат емисари на турското разузнаване? Известно ли е на Доган, че те масово пребивават в районите на ДПС и провеждат срещи с кметове, ръководители на партията и духовни водачи? Знае ли Доган за това шетане и има ли ресурс да контролира поведението на тези хора, които се намират изцяло под влиянието на турския президент Реджеп Ердоган

През последните месеци американците са силно тревожни от факта, че Ердоган, притиснат от много проблеми, би могъл да изнесе влиянието и агресията си на Балканите. Те искат да знаят до каква степен Турция може да употреби мюсюлманите в България за свои цели. Това е голямата тема за Америка. Още по-тревожна за нея е ситуацията от единодействието между Путин и Ердоган.

Другото, което американският посланик е искал да разбере, е дали и до колко Доган е подвластен на комерсиални и други зависимости. Възпроизвеждам дипломатическите въпроси, които по принцип не са така директни.“

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*