Скандал! Вестник „Гардиън“ за Ванко 1: Трафикант на хора участва във „Вип Брадър“ България!

Престижното британско издание „Гардиън“ прояви неочакван интерес към шоубизнеса в България. Повод за това стана участието на излежалия присъда за сводничество Иван Главчев-Ванко 1 в изданието на „VIP Брадър“ у нас и неочакваното му доброволно напускане на формата, пише Дир.бг

В обширен материал на онлайн страницата си „Гардиън“ свързва излизането от къщата със сигналите на организации за защита правата на жените и последвало решение на „Нова телевизия“ за преразглеждане на критериите за селекция на участниците в риалити предаването.

Участието на трафиканта на хора в едно от най-големите риалити предавания в България първоначално не предизвика никаква реакция от страна на медиите. В последните дни обаче апатията бе пробита заради оплакванията на зрители и организации от цялата страна“, допълва „Гардиън“.

Иван Главчев, по-известен като Ванко 1, напусна къщата, като причината официално е здравословното му състояние. В предаването, излъчено снощи, Главчев заяви, че не се чувства добре. „Не искам да си изцеждам организма, наистина нямам сила. Искам да разговарям и да напусна шоуто“, обърна се към камерите Ванко.

„Биг Брадър, имам много силни болки в стомаха и в корема, и въобще не се чувствам добре. Не съм пълноценен за играта и не мога да участвам както трябва. Искам да изляза, за да се лекувам навън адекватно. Чисто медицински имам гастрит и то обострен. Притесненията ми са да не прерасне в язва. За другите ми заболявания, които имам от една седмица – постоянно кашляне, кихане, дори не го и споменавам, което може би е прераснало в бронхопневмония“, заяви рапърът.

„Гардиън“ са се обърнали към шведската медийна компания „Модърн Таймс Груп“, която е собственик на „Нова телевизия“, със запитване по казуса „Ванко 1“. От компанията са потвърдили, че Главчев е напуснал по лични причини.

„В светлината на получените оплаквания нашата местна компания преразглежда критериите си за селекция, използвани в такъв тип шоу програми, тъй като наказателна присъда за такива обвинения е изключително сериозна и за в бъдеще компанията няма да включва никого в шоуто при такива обстоятелства“, се казва в становището на шведската медийна група в отговор на запитването на „Гардиън“.

Напускането на шоуто от страна на Главчев идва след отвореното писмо на правозащитната организация „Не си сама“. Той стана известен и с противоречивите си изказвания за жените по време на престоя си в къщата. „Аз не виждам нищо срамно в това жената да стои по-ниско от мъжа“, цитира британският вестник Ванко 1.

Галина Лачева от „Не си сама“ коментира пред медията, че е крайно време западното общество да разпознае мъже като Ванко 1 като симптом.

„Гардиън“ цитира и Бетина Жотева, член на СЕМ, която пък коментира, че проблемът е генералната идея човек, извършил такива престъпления, да бъде поканен в шоуто. Тя отчита като тенденция факта, че престъпници твърде често се появяват по телевизията у нас.

Медията припомня, че България е един от основните изходни страни, виновници за трафика на хора в ЕС, според държавния департамент на САЩ. В годишния си доклад за трафика на хората българската съдебна система бе критикувана за издаването на условни присъди на хора, осъдени за трафик на хора и че не прави достатъчно, за да защити потенциалните жертви.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*