Васил Василев: Ето как ГЕРБ се готвят да се измъкват от гнева на народа!

До края на годината инфлацията може да стане 5%, каза снощи проф. Боян Дуранкев. При такива стойности на инфлацията винаги има социални вълнения. Това е аксиома в икономиката, добави той в предаването на Васил Василев “Не се страхувай“ по “Евроком”.

Според проф. Дуранкев едва ли ще има благоприятен изход за кабинета на Борисов. Василев пък посочи, че най-вероятно правителството ще подготви само свалянето си преди края на годината. Така не само ще се измъкне от гнева и протестите заради ценовия шок, който се очертава, но ще насочи недоволството срещу служебния кабинет и оттам срещу президента и ще се подготви по-спокойно за следващите избори. Така с един куршум ще може да удари три заека, смята той.

Не личи правителството да има ясна стратегия какво да прави, отбеляза проф. Дуранкев. Още повече, че икономическите войни, които Тръмп започна с ЕС, с Китай, с Иран ще имат дългосрочни последствия, включително и върху България. Натрупват се много фактори, които водят до перфектната “ценова буря“, а тя ще се отрази на всички и особено на бедните слоеве.

Защо, когато тръгнахме от една точка с Полша, Чехия и Унгария, сега те са далеч пред нас, днес гълтаме прахоляка дори на Румъния, която беше много по-изостанала, запита Василев.

Виновни са боричканията за власт у нас, както и липсата на ясни идеи за икономическото развитие, отговори проф. Дуранкев. Друга причина е, че сме периферна страна за ЕС, че управлението на процесите у нас бе различно от това в Чехия, напр. Връщането на земята в реални граници бе удар по селското стопанство, приватизацията бе извършена на парче и не по най-добрия начин, допуснахме голям отлив на работна сила.

Претенциите ни към ЕС трябва да са за осигуряване на средства за догонващо развитие. Трябва да се промени и философията на управление, подчерта икономистът.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*