Елена Йончева: ГЕРБ превърнаха България в страна от Третия свят! Ето доказателствата:

Изборите в страната са закъснели, защото България върви надолу, заяви Елена Йончева в свое интервю днес. В всички хора, които виждат какво се случва в България, трябва да застанат срещу управлението на ГЕРБ. Левицата е единствената опозиционна партия в страната, която е способна да свали това, което наричаме ГЕРБ, от власт. Всички трябва да се обединим в общата цел – да свалим управляващите от властта. Това обяви депутатката от БСП Елена Йончева пред БНТ.

Изборите в страната са закъснели, защото България върви надолу. Йончева добави, че всички хора, които виждат какво се случва в България, трябва да застанат срещу управлението на ГЕРБ.

Повод за атаки срещу управляващите винаги има, защото вотът на недоверие в здравеопазването показва, че хората нямат доверие към ГЕРБ. Този вот дава възможност хората да разберат какво става в сферата на здравеопазването, обясни социалистката. Математиката показва, че вотът няма да мине, въпреки че депутат от „Обединени патриоти“ бил казал, че всяка година от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се крадат 1 млрд. лева, поясни Йончева.

Но вотът на недоверие вече е минал сред обществото, защото всеки българин под една или друга форма, е пациент на системата на здравеопазването. Има погром в здравеопазването, защото много българи чакат за трансплантация. Погромът в здравеопазването е огромен и ние сме на първо място по детска смъртност, сърдечно-съдови заболявания и предотвратими заболявания, изрази съжаление Йончева.

2/3 от хората имат и ограничен достъп до здравеопазването. ГЕРБ не дават отговор защо има погром в здравеопазването, а БСП имат алтернатива – трябва да си отговорим какво здравеопазване искаме. България върви много усилено към Третия свят, защото българинът дава 50% за здравеопазването си от своя джоб, констатира Йончева.

„Ако искаме здравеопазване като в страните от третия свят и от Африка – добре, нека правителството продължи да работи, но ако искаме здравеопазване като това в Европа, трябва да намерим решение за това“, призова социалистката. В Европа здравеопазването е споделена отговорно. А погромът в здравеопазването у нас е повсеместно.

НЗОК генерира 4 млрд. лева годишно, но отделно от това българинът дава още 4 млрд. лева. Йончева представи данни и на Световната банка. По данни на банката, всяка година 4% от българите слизат под прага на бедността и ако настоящето управление остане още три години на власт, то 12% от населението ще слязат под прага на бедността, по данни на Световната банка.

Здравето не би трябвало да бъде стока, а държавата да гарантира на всеки един от нас достъп до здравеопазването, призова Елена Йончева.

Йончева изрази възмущението си от изказването на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Тя е на мнение, че зад думите на правителството стои една и също политика – пълно пренебрежение към исканията на гражданите.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*