Проф. Иво Христов: Три конфликта излагат България на голяма Опасност! Ето кои са те:

“Светът клокочи. Светът навлиза в една изключително нестабилна фаза, а събитията от последните само 20 дни говорят за една особена компресия на историята.  Драмата на Балканите – един от двата входа към Европа, е, че на територията се сблъскват интересите на САЩ, Турция, Русия, Китай и ЕС. Трите точки с директен риск за България  по степен на опасност са Украйна, Косово и Близкия изток“, коментира проф. Иво Христов по време на своя лекция.

“Украйна е на няколкостотин километра по права линия от нас. Идеята е от нея да се създаде един голям антируски проект с използването на руски етнически елемент като “пушечно месо”. В контекста на предстоящите избори в Украйна твърде е вероятно да бъде индуциран военния конфликт в Донбас, включително с мащабна военна провокация. Второ, раздухването на проблема с Азовско море и опитите за милитаризацията му от украинска страна. Трето, разпалването на конфликта около т.нар. Украинска автокефална църква. Всичко това в крайна сметка цели да принуди Русия да влезе в украинскто “блато” и тя да бъде удавена там икономически, политически, военно и имиджово”, обясни професор Христов, след което се спря на ситуацията около Косово.

“От средата на това лято в Косово текат процеси на нагнетяване на напрежението: въвеждането на непосилни мита за стоки от Сърбия, Босна и Херцеговина; убийството на лидера Маркович; пропадналият опит за вкарването на Косово в Интерпол и системните опити за провокации на сръбската страна от управляващите в Прищина.Има концентрация на войски от двете страни на вътрешната косовско-сръбска граница и това е за информация на тези с клишето „Западни Балкани“.

Отвъд спецификите си, и косовската, и украинската криза очевидно си приличат, личи общ почерк и сценарий”, смята проф. Христов.

Ситуацията около Сирия привидно изглежда успокоена, но това е само привидно. Според него, рано или късно, трябва да бъде поставен и разрешен въпросът с Идлиб и окончателното ликвидиране на терористите там. “Споразумението между Путин и Ердоган от Сочи замрази, но не разреши този проблем. Налице е рязко изостряне на руско-израелските отношение в региона след свалянето на руския самолет над Латакия”. В заключение проф. Христов обобщи, че това са най-близките точки с потенциален военен конфликт, който пряко или косвено може да засегне България.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*