Брюксел ЗАБРАНИ на България „Турски поток“! Ще внасяме двойно по- скъп Американски шистов газ!

Брюксел забрани на България да участва в газопровода „Турски поток“! Европейската Комисия излезе с официално становище, в което се казва, че ако става въпрос за обикновен транзитен пренос на газ през България към Европа, то ЕК е категорично против!

„Ако се окаже, че проектът е просто транзитен газопровод, той не може да стане част от проекта ни за газовия хъб “Балкан” и Комисията няма да го подкрепи, независимо дали ще мине през Гърция към Италия или по трасето България-Сърбия-Унгария-Словакия до Австрия“ заяви зам.- председателят на ЕК Марош Шефчович.

„Комисията може да подкрепи само сценарий, при който този газ [от “Турски поток”] се продава на газовия хъб Балкан, а не просто се пренася чрез транзитни тръбопроводи към западноевропейските хъбове“, казва еврокомисарят.

С днешната си забрана ЕК проваля втори български проект за руски газопровод след като преди 4 години саботира изключително изгодния за нас „Южен поток“.

Още преди 5 месеца, по време на срещата си с премиера Борисов в Москва, Владимир Путин заяви, че страната му обмисля включването на България в „Турски поток“, но няма никакъв интерес към проект, свързан с газовия хъб „Балкан“.

Освен че отрязва България от „Турски поток“, за да не достигне руския газ до държавите от ЕС, ЕК се е активизирала да спре и проекта „Северен поток“- 2 за доставки на руска газ за Германия. Въпреки че последния е в доста напреднала фаза.

Днешната унищожителна за България позиция на Брюксел, подозрително съвпада с американското становище относно двата руски газопровода за Западна Европа: „Това не са търговски проекти, а политически инструменти. Чрез тези два енергийни проекта руската държава се опитва да постигне политическите си цели“, заяви наскоро високопоставен американски дипломат.

И го казва в момент когато САЩ работи активно, натиска и рекетира целия ЕС за да увеличи доставките на своя втечнен шистов газ за Европа. Въпреки че цената му е с 40 % по- висока от тази, на която го предлага Русия. Скоро ще започне да го внася и България – веднага щом завърши строежа на интерконектора с Гърция.

(Много специалисти твърдят, че американския шистов газ, който се предлага в Европа не е нито американски, нито шистов, а е краден- от иракските и сирийски газови находища)

След шокиращата евро-забрана на България да строи „Турски поток“, правителството на ГЕРБ е в ступор и не обелва и дума по въпроса. А причината за това е повече от прозаична- чакат новите директиви и опорни точки какво да говорят- от Вашингтон и Брюксел. Очаквайте оттук – нататък премиерът Борисов да затрака като кречетало за газовия хъб „Балкан“. И логорейно да повтаря с повод и без повод как това е единствената смислена алтернатива. И дума да не става за оная турска бара, пълна с презрян мужишки газ.

Европейската Комисия по-рано финансира проучване за осъществимост на идеята за газов хъб “Балкан”.

Хъбът във Варна може да търгува с газ от „Турски поток“, както и с два подкрепени от ЕС тръбопровода до Азербайджан и Израел – Южният газов коридор и EastMed.

Проектът – газов хъб „Балкан“ предвижда да обедини и съхранява доставки на газ от Русия, Азербайджан и Израел, които после да продължат към Западна Европа. В същото време обаче, идеята на Русия е да осигурява директни доставки чрез тръбопровод през България или Гърция за Западна Европа.

При очертаващата се задънена улица най-вероятно Русия ще се откаже от идеята да удължи „Турски поток“ към Европа и ще го остави само със сегашната си една тръба до Турция. Очевидно Брюксел и САЩ работят съвместно, за да осуетят газопровода, който повтаря почти едно към едно спрения от тях преди 4 години „Южен поток“. През 2014 г. по нареждане на западните си покровители Бойко Борисов отказа изключително изгодния за България проект за директни доставки на газ от Русия през страната ни за половин Европа.

Четири години по- късно България отново е жертва на същия безпрецедентен, безпринципен и вулгарен западен натиск.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*