Владо Береану: Корупцията е Държавна Политика! Разбиващ Коментар на журналиста:

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че корупцията е държавна политика. Държавата работи въз основа на нея. Най-големият бизнес у нас е именно корупцията. Това коментира пред Фрогнюз журналистът Владо Береану по повод доклада на Зелените в Европейския парламент, в който се констатира, че България губи 11 милиарда евро годишно от корупция:  13% от БВП на България се краде. Това е 30% от бюджета – държавни, общински пари, данъци. 1/3 се краде от обществени поръчки.

Корупцията храни един огромен процент от населението – 20%. Това са хора с мрежи от фирми, които се занимават само с корупция. Тези хора с техните семейства са и сигурните гласоподаватели на системата – дейци и членове на ГЕРБ. Като прибавим към тях и структурите, които съществуват преди тях – на ДПС, нещата стават много сериозни.

Самите институции използват инструменти за изнудване. Така например КОНПИ конфискува имущество без да има престъпна дейност, доказана в съда, прави закони със задна дата…

Освен че се крадат пари от обществени поръчки, това, което се прави, е некачествено. Пътища, медицинско обслужване, ремонти на улиците – всичко е некачествено. Хората са ограбени, а на всичко отгоре получават и некачествени услуги. Ярък пример за корупция е „Граф Игнатиев”. Вижда се ясно ужасното качество на услугата.

ЕК е вдигнала ръце от нас, тъй като години наред се фалшифицират данни, които й се пращат. Комисията не може да се намесва във вътрешните работи на една страна, а само да дава идеи. Когато не ги изпълняваме, тя може да ни изгони от ЕС, което е невъзможно заради начина й на конструиране, или да вдигне ръце. Тя е избрала да вдигне ръце.

Борисов знае това и играе по слабата струна на ЕС: Съгласява се с всичко, което Съюза изисква за разлика от много други страни, които изразяват собствено мнение – това са страните на Орбан, Ципрас, Вишеградската четворка. Държавните ни ръководители разбират, че ЕС ни е оставил да си правим каквото си искаме и се възползват от това.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*