Президентът Радев: Управлението на ГЕРБ се изроди в Автокрация! Вече излиза Извън Контрол! Разбиващ Коментар:

„Автокрация“ (управление с неограничена власт на едно лице) е думата на 2018 г. Парламентът вече не контролира правителството! Това заяви президентът Румен Радев в предаването „Годината“ на Дарик радио.

„Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна“, заяви Радев в ефира на Дарик.

Държавният глава посочи, че затова са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

Държавният глава разкритикува остро начина, по който управляващите действат по избора на нов изтребител за българските ВВС: Обявяването на избора на Ф-16 е триумф на лобизма. Аз защитавам процеса – да бъде прозрачен, открит и обективен, бе категоричен Радев.

Летял съм и на трите обсъждани самолета, поясни Радев. Той каза, че би разбрал управляващите, ако са казали, че избират Ф-16 заради стратегическото партньорство със САЩ, но те са избрали заобиколен път.

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници. Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, бяха точните думи на президента Румен Радев.

Това е стил на управление, което излиза извън контрол, смята Румен Радев. Защо беше целият този цирк с междуведомствената комисия, попита президентът. Решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес.

Те разполагат напълно с нашите пари. Правят с тях каквото си искат. Не ни дават информация. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт, каза по адрес на управляващите Радев.

Колкото и да увеличат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че ще бъдат на власт, когато разходите по новите самолети бъдат факт, за да носят своята отговорност, добави държавният глава.

„Министър-председателят казва, че някакви летци някога някъде са му казали, че F-16 e най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна междуведомствена комисия, защо е целият този фарс? Това е вече някаква досадна подробност. И няма да бъде за 1,5 млрд. лв., ще бъде много повече“, продължи по темата със самолетите Радев.

„Защо беше целият този цирк? Не се прави така“, отсече държавният глава.

Румен Радев посочи, че процесът по избор на нов тип изтребител се води на тъмно.

„Казаното от комисията за „Грипен“-ите е безпомощност и спекулация с липсата на информираност на хората. Не искам да навлизам в подробности. Но има оборудване и въоръжение, което се доставя само от САЩ, и то изобщо не струва толкова скъпо съизмеримо с цената на целия пакет. Вече решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес, за да се купи най-вероятно някаква легитимация, аз нямам друго обяснение. Освен това, това, което се обявява като резултат от този конкурс, е предизвикателство за всеки интелигентен човек. Какво означава сега ще изберем, а после ще разберем условията? Ние се поставяме в едно абсурдно положение. Ама такъв бил законът на САЩ – нали някои хора са непрекъснато там, къде спаха и не проучиха закона, ако наистина е така“, попита Радев.

Той посочи, че са били пометени всякакви рамки, които парламентът е посочил.

„Сега започват преговори извън тези рамки без санкция на парламента. Изобщо това компроментира целият конкурс – няма никаква прозрачност, обективност и конкурентност. Доскоро същите хора блокираха целият процес за модернизация на българската армия с мотива, че няма пари за пенсии. Сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите. Може би моята гледна точка е различна от на тези, които взимат решения в момента – може би за тях тази сделка не е цел, а средство да постигнат някакви други свои цели. Не знам какви, трябва да питате тях. Моята цел като върховен главнокомандващ е българската армия да има способности и да сме сигурни, че нашите летци ще летят. Това ще бъде най-скъпият вариант и няма да се достави след 2 години, а най-рано след 6. И в това време ще трябва да се строи тежка инфраструктура, защото единият самолет изисква много сериозно вложение в инфраструктурата. За този дълъг период, в който ще дойдат самолетите, трябва да се влага много и в Миг-29. Да не говорим и за цената на експлоатацията – тя е поне два пъти от цената на придобиване. Трябва да мислим и за още самолети. Така че това ще се насложи и то в близките години като едни много сериозни разходи, а за тях нямаме разчети. Тоест, правителството се хвърля да прави нещо без да е ясно дали ще останат средства, за да могат летците ни да летят. Увеличава се и рискът от катастрофи“, заяви Радев.

Радев посочи, че във връзка с придобиване на нов тип боен самолет няма никакви претенции нито към Бойко Борисов, нито към Цветан Цветанов.

„Но ниe сами сме си виновни, че стигнахме до тук. Ние сами ги оставихме да излязат от всякакви нормални демократични марки. Те разполагат напълно с нашите пари, те правят с тях абсолютно каквото си искат и без да ни дават никаква информация за условия на решения, без отчетност, без прозрачност и без да носят каквато и да била отговорност. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт. Да, F-16 е прекрасен самолет. Но ще могат ли да го придобият на разумни цени и да го поддържаме. Защото колкото и да се стремят да увековечат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че когато този самолет ще започне да се експлоатира, те ще бъдат на власт и ще носят тази отговорност“, заяви Радев.

Протестиращите майки на деца с увреждания се превърнаха в един от най-важните политически играчи през годината, поздрави ги държавният глава. Поздрави и другите протестиращи, адвокатите, честните журналисти.

Европредседателството се превърна в алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите, каза още президентът Румен Радев в интервюто за Дарик.

В същото време не можем да не отбележим, че редица медии градяха ореол на управляващите като спасители на Западните Балкани и като незаобиколим политически фактор от световен мащаб. И в същото време протестите на хората за ниски доходи, за лоши условия на труд, срещу корупцията бяха представени като антиевропейски прояви. Затова и след края на европредседателството призовах управляващите да се върнат по-бързо към нерадостната българска действителност и да чуят гласовете на хората. Да, успехи има, но да продължиш се хвалиш непрекъснато с тези успехи при положение, че хората се чудят как да си платят сметките, не е почтено“, каза още Радев и посочи, че затова във Западна Европа европредседателството е рутина, а не новина.

„Бързането на управляващите да подпишат договора за добросъседство с Македония без да говорят с Гърция и без вътрешен консенсус, на практика беше за слава. За основата на този договор се използва декларацията от 1999 г. между Иван Костов и Любчо Георгиевски, а за тези 20 години имаме динамика на процесите на Балканите, имаме два нови фактора – членството в НАТО и в ЕС“, обясни Радев.

Той обясни, че като президент на България не е съгласен с името „Северна Македония“ и посочи, че ако България беше имала по-сериозна позиция, сега български премиер щеше да бъде номиниран заедно със Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир.

Източник 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*