Тома Томов: Задават се тъмни времена за България! Това е последната спокойна година!

Това време, в което живеем, може би е последното спокойно време. Имам чувството, че идват тъмни времена. Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 дългогодишният журналист и публицист Тома Томов в обзор на случилото се през вече изминаващата година, не само в България, а и в света.

„Това поколение, което е на власт в Европа, има да се справя с колосални трудности. Аз лично не виждам как може Европа да се запази в тоя вид, в който е. Догодина има много важни избори. Ще излязат нови лидери, нови идеи. Мисля, че в рамките на десет години Европа ще е неузнаваема. Със сигурност ще бъде неузнаваема и България. В рамките на няколко години много неща ще бъдат променени”, каза още депутатът.

„Това, което е факт – целият свят в момента е на една зона на несигурност, на турболенция, на идване на лошо време”, коментира Томов.

Като пример за несигурност той даде и самия Доналд Тръмп в САЩ.

„Сега той реши, че изтегля американските войски от Сирия. И това точно, след като съветникът му по национална сигурност заяви, че това би било стратегическа грешка. Военният министър, целият Сенат, едва ли не изразиха подобна позиция. Бе заявено, че САЩ ще седи там, докато не се изтегли Иран. Но той е взел това решение. Дали ще го изпълни, е друг въпрос”, добави журналистът.

Относно ситуацията между Русия и Украйна Томов коментира:

„Това, което ще стане там… Това е ужасно. Има натрупване на стотици танкове, на самолети, на ракети. Само преди дни мина един английски кораб, който прави обследване на Азовско море. Говори се за американски кораби, които ще влязат в Черно море. Те могат да се опитат да влязат и да стигнат и до Мариупол. Как ще бъдат спрени? Ако те тръгнат да вървят нататък, ще се стигне до възможност за голям конфликт. И в Украйна имаме възможност за голям конфликт не само заради Порошенко – там има американски военни структури.

Ако се стигне до сериозен конфликт, това може да спре „Северен поток”, да спре „Турски поток”, да пренареди цялата ситуация в Европа. Американците строят завод за втечнен газ в Александруполис, горе в Полша също. Те категорично искат да вкарват газ.

На Балканите също напрежението се покачва – Сърбия и Косово няма как да се разберат, коментира Томов.

„Навремето Милован Джилас казваше, че Балканите са регион на много млади вулкани и те непрекъснато избухват. Тук нищо не може да се реши толкова лесно. Това е мястото, където избухват войните”.

В момента на Балканите за влияние се борят всички – САЩ, Западна Европа, Русия, Турция и Китай.

„Т.е., всички тези големи сили се стремят към контрол. Това отново означава конфликт и то от много голям калибър. И този конфликт година или две. Той ще определи живота на настоящото поколение”, каза още Тома Томов и добави: „Всичко може да се случи на Балканите”.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*