Елена Йончева Изобличи Министър в Корупция! Ето как Властта Подарява 700 000 лева на частна фирма!

Елена Йончева представи пред журналисти анонсираното на Конгреса на социалистите разследване за корупция по високите етажи на властта. След като няколко дни тя запази в тайна имената на главните герои в материала, на пресконференция днес стана ясно, че става дума за министъра на културата Боил Банов.

Елена Йончева разкри данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър. Тя показа запис, от който става ясно, че Банов е задействал незаконна схема, за да опрости санкции на частна фирма в размер на 700 хиляди лева за ремонта на Ларгото. Аферата бе наречена „Ало, Банов съм“ по аналогия с аферата „Ало, Ваньо“ отпреди години, когато телефонен запис разкри незаконни действия на министър-председателя Бойко Борисов за укриване на данъчни престъпления.

Елена Йончева представи запис от разговори на Боил Банов от периода, в който той беше заместник-министър. В него той съдейства за опрощаването на 700 хиляди лева неустойка на фирмата-строител на античния културен комплекс „Сердика“ – Ларгото. Записът е направен през март 2016 година в кабинета на Банов и свидетелства как той дава указания за манипулиране на документи. Целта е да се избегне завеждане на дело от страна на държавата за нeустойка към частна фирма заради забавяне на изпълнение.

Самата Йончева кръсти разследването си афера „Ало, Банов съм“. По нейните думи, записът е направен от служител на министерство на културата, който е присъствал на разговора. Причината за това е, че не само той, а и други участници, са били вкарани в незаконна схема против тяхната воля. „Ще бъдат пуснати сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото става въпрос за европейски средства“, закани се Йончева.

Народната представителка от БСП уточни, че „има служител от министерството, който е бил на тези разговори“. Той е пожелал да остане анонимен, но е готов да свидетелства пред съдебните органи.

Елена Йончева поиска оставката на Боил Банов, като изрази категорична позиция, че случаят илюстрира метода, по който правителството управлява страната. Според нея схемата включва въвличане на служители в корупционни схеми, като така те са принуждавани да бъдат „послушни“.  Тя добави, че записът се потвърждава и от документи, с които разполага.

На пресконференцията днес бяха излъчени 3 минути и половина от всичките записи. Елена Йончева обясни, че пълния материал в неговия немонтиран вид е с продължителност от над 7 минути. Той ще бъде излъчен в ефира на новата партийна телевизия БСТВ и ще бъде предоставен на всички медии.

Става дума за проекта „Античен културно-комуникационен център „Сердика“ – 2 и 3 етап“, чиято стойност е 12.3 млн. лв. и се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“. Изпълнител на проекта е ЗДДЗ „Антична Сердика“, в което влизат четири фирми с водещ партньор „Пътища и мостове“ ЕООД.

Първият запис е от кабината на зам.- министър Банов и е направен на 24 март 2016 г., когато министър беше Вежди Рашидов. Сред присъстващите на срещата освен Банов са Татяна Цановска – изпълняващ длъжността директор на дирекция „Правна“ в министерството, Ангел Ангелов от дирекция „Европейски програми“ и архитект Иван Мечкунов – ръководител на проекта от страна на министерството.

Зам.- министър Банов казва, че има забавяне в изпълнението на строително-монтажните работи с 33 дни, заради което на фирмата трябва да се наложи неустойка от около 700 хил. лв. После обяснява, че тази неустойка не може да се събере с години и предлага на архитект Мечкунов да направи акт 10, който да раздроби на две или три.

Вторият разговор е между Боил Банов и Атанас Ангелов от ЗДДЗ „Инвест консулт“ – независимият строителен надзор. В него Банов казва, че и да искат неустойката, никога няма да я вземат и лансира предложението в строителните книжа за минал период да се намерят два пъти по 15 дни, в които не са се правили никакви строително-монтажни работи, и „да пуснем акт 10 и акт 11 съответно за спиране, за да излезем начисто, че няма закъснение“.

Третият разговор отново е по телефона и е между зам.-министъра и инженер Драгомир Драганов – ръководител на проекта от страна на изпълнителя „Антична Сердика“, поясниха от БСП. В него Банов обяснява за установеното забавяне и прави предложението за неговото заличаване. „За да я няма тази простотия, да не ви съдим и така нататък, ще ви помоля за съдействие“, казва Банов.

Елена Йончева каза, че няма данни дали и как Боил Банов се е облагодетелствал от това, но има документи, които потвърждават изнесеното чрез записа, а именно че е ощетил държавата.

Обществената поръчка за строежа на Ларгото печели консорциумът „Антична Сердика“ с водещ партньор варненската „Пътища и мостове“, държавната „Реставрация“ ЕАД, „Пътстрой-Варна“ и „Финанс груп 2013“ ЕООД. Последното дружество по това време е собственост на Ирена Георгиева, майка на изгряващата поппевица Гери-Никол. Именно фирмата й „Финанс груп 2013“ е продуцент на първите клипове на звездата, припомня Дир. бг.

Още при издаването на обекта стана скандал, защото имаше забавяне, а Министерството на културата заведе дело срещу консорциума „Антична Сердика“ за 754 хил. лв.

Причината са именно забавените срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи. Такива аргументи са записани в материалите по делото.

После обаче Софийският градски съд отхвърля иска на министерството, което е възложило обществената поръчка за изграждане на комплекса. Ведомството е задължено да плати на фирмите от консорциума 26 хил. лв. разноски.

Обществената поръчка за ларгото бе обявена през юни 2014 г. Целта на проекта е да се свържат в едно археологическите разкопки в центъра на София с модерната градска среда.

Работата е завършена на 29 декември 2015 г., а на 25 януари 2016-а Министерството на културата приема обекта без забележки.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*