Виктор Орбан: Няма да се извинявам на Сорос! Напускаме ЕНП!

На днешната среща в Брюксел на Европейската народна партия официално бе предложено за замразяване на членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС и лишаване на правото й на глас. Това съобщи евродепутатката Естер де Лане, зам.-председател на парламентарната група на ЕНП, предаде БНР.

На драматично заседание шефовете на ЕНП настояваха Орбан да се извини за кампанията си срещу Юнкер и Сорос. Унгарският премиер отказа.

Решение не се взема веднага, предстои наблюдение, което може да продължи седмици или месеци.

Баварският депутат, лидер на ЕНП в ЕП и кандидат за нов председател на ЕК Манфред Вебер пък съобщи, че ще бъде създаден т.нар. „комитет на мъдреците“, който да следи поведението на ФИДЕС. Един от тримата му членове ще е бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Управляващата партия в Унгария ФИДЕС незабавно ще напусне дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), ако бъде взето решението за временното й отстраняване. Това обяви началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от държавната информационна агенция MTI.

ФИДЕС не може да приеме никакво решение за замразяване на нейното членство в ЕНП, настоя Гергели Гюляс. „Става въпрос за достойнството на ФИДЕС и страната“, подчерта Гюляс.

Орбан, който многократно се сблъска с Европейския съюз във връзка с неговите кампании против мигрантите и съдебните реформи, трябва да присъства на заседание на ЕНП по-късно днес, на което ще бъде решена съдбата на ФИДЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира по-рано, че е посъветвал ЕНП да изрита ФИДЕС, обвинявайки унгарските политици в разпространяването на „лъжи“, след като през февруари Будапеща започна кампания срещу политиките на ЕС – само три месеца преди изборите за Европейски парламент.

През миналата година Унгария прие закон, придобил известност като „Спри Сорос“, който криминализира даването на неразрешена помощ на нелегални имигранти, като също така налага забрана на дейностите на правозащитни организации, които подкрепят имиграцията.

По-рано днес лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че замразяването на членството на ФИДЕС в ЕНП ще бъде добра възможност, докато не бъде възстановено доверието в премиера Виктор Орбан. В реакция Будапеща обяви, че по-скоро партията ще напусне ЕНП, която е най-голямото политическо семейство в ЕС.

„Докато ФИДЕС не възстанови напълно доверието, не може да има нормално пълноправно членство“, каза Крамп-Каренбауер, която е сочена за наследничка на Ангела Меркел на канцлерския пост.

Дотук се стигна след конфликт на Орбан с лидерите на ЕС, които унгарският премиер обвинява в проимигрантски политики. Будапеща предприе и кампания с билбордове в родината си срещу шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и милиардера финансист Джордж Сорос. Брюксел на свой ред вини Орбан в неспазване на принципите на върховенството на закона и нарушаване на фундаменталните ценности на общността.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*