Бойко Борисов: България ще внася американски шистов газ! По- скъп е от руския, но ще убедя Тръмп да ни го дава по- евтино!

България започва преговори за внос на американски втечнен шистов газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов на енергиен форум в столицата. След което обяви, че „около 20 май“ страната ни започва строежа на интерконекторната връзка с Гърция, чрез която ще получаваме въпросният американски шистов газ. Което автоматично повдига следния въпрос: За какво са тогава тези „преговори“ с американците след като очевидно вече всичко е решено- ще строим… за да купуваме двойно по-скъпия и трижди по-калпав US-шистов аналог.

Но нека се върнем на това паметно изказване на Борисов. А той продължи речта си така: „Представете си, вкарваме през България и продаваме на страните по веригата след нас по- скъпия американски газ. Кой ще го вземе? И Сърбия, и Австрия ще си купуват от по- евтиния руски газ“, заоткровеничи Борисов. И след като съобщи известната на всички ни от години новина, че американският газ няма как да е по- евтин от руския, най- малкото заради скъпия му начин на добиване и още по-скъпото му транспортиране през океана, Борисов прибегна до поредната си селска и „опашата“ лъжа – за да внасяме прескъпия газ на янките, Той лично щял да поиска от тях дотации.

България можела да получи по- ниска цена чрез държавните дотации на САЩ, защото правителството на ГЕРБ поело ангажимент да увеличи военните разходи на България за НАТО на 2% от БВП. Американците щели да къндисат на отстъпки и по още две причини: Заради това, че им дадохме безвъзмездно военните си бази и защото им гарантирахме, че ще купим изтребителите F- 16 (които по първоначални данни ще ни струват около 2,5 млрд. лева).

Иначе казано, американската прИмоция е: „Купи две на цената на пет“.

Но Борисов заяви, че е твърдо убеден, че щом страната ни ще купува прескъпите американски изтребители, щял да поиска от президента Тръмп да получим дотации за купуването на възскъпия американски втечнен газ.

По средата на речта си обаче Баце явно се усети, че няма как постави подобен ултиматум на американците (освен ако не е решил скоропостижно главата му да падне барабар с генерал-губернаторската корона)… затова и побърза да заяви, че той нямало лично да се меси в преговорите за закупуване на американските изтребители. Което значи че няма да има опорна точка за преговори и по сделката с шистовия газ.

Всъщност, това което Борисов премълчава е, че… няма да има никаква диверсификация. А след 1 януари, 2020 г. единственият газ, който ще постъпва в България или ще минава през нея, ще е американски. 1 ян., 2020 г. е денят, в който спира досегашният транзит на руска газ през Украйна към България и Турция. А очевидно на ГЕРБ им е забранено да строят „Турски поток“. Показателно е, че Борисов не смее дори да изрече името на руския проект, който замени „Южен поток“. „Диверсификация“ е думичка, целяща да ни заблуди. Защото значи конкуренция на няколко източника на газ. А конкуренция няма да има. Просто вместо досегашния евтин руска газ, вече ще купуваме само американски, при това на много по- високи цени, независимо дали ще е с дотации или не. От 1 януари 2020 г. не руски, а какъвто и да е друг газ, освен американски, до страната ни изобщо няма да припари.

Skandalno.net припомня, че с едноличното си прекратяване през 2014 г. на суперизгодния за България проект „Южен поток“, Борисов направи страхотен подарък на Турция, която се възползва и се споразумя с Русия за „Турски поток“. А непосредствено след това Борисов направи и втори голям подарък от името на бедна България – този път на американците. Банкянския отвори пазара ни за скъпия US-шистов газ при вече спряна и ликвидирана конкуренция на руското „синьо гориво“. От което следва само един въпрос, който всъщност е и извод: Щом американците вече нямат никаква конкуренция на българския газов пазар, защо ще им е въобще да преговарят с нас, пък и да ни дават дотации…? Ще ни продават калпавата си скъпа газ на каквито си цени поискат! А ние нямаме избор. Защото шайката на ГЕРБ отдавна ни е продала!

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*