Иво Христов: България има Последен шанс да Бутне Диктатурата! Разтърсващ коментар:

„Ако българите не се мобилизират и не гласуват на тези избори, те може да се окажат последните, тъй като ГЕРБ разполага с достатъчно административен ресурс и с цялата хазна, за да си купи всеки следващ избор. В една община, в която кметът е основен работодател и в която дори бизнесът гравитира около политическата власт е ясно, че онзи, който разполага с парите, купува вота. Съвсем легално“. Това каза кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Иво Христов по БНТ.

„Ако сега не се постигне политически обрат, тази диктатура, която вече наблюдаваме, концентрирана в един човек, който управлява държавния бюджет, който взима външнополитическите решения, който раздава пари от първо лице единствено число, който привиква службите и прокурора веднъж седмично при себе си – всичко това ще се официализира рано или късно“, предупреди Христов.

Той сравни сегашната ситуация с годините на социализма, когато формално имаше повече от една партия, но избор нямаше.

„Борисов действа на принципа на своя приятел Ердоган, наричан от него Тайпи – когато изборите не ни харесват, нехаем за тях и правим нови. Бием дузпата, докато я вкараме. Това е неговата логика.

В момента имаме историческа задача – трябва да спасим възможността да избираме своите управници и да ги контролираме. Коя е алтернативата срещу ГЕРБ? Ако виждате друга, освен БСП – кажете“, обърна се той към водещата.

Според Иво Христов хората в страната съзнават каква е задачата в момента: „Те гледат своите роднини по скайп, тъй като два милиона българи са зад граница. Те гледат своите деца, своите близки и се надяват някога да се съберат отново“. За да стане това, обаче, в държавата трябва да се възцари законността.

„България трябва да се превърне в правова държава, в която цари законът. Такава ли е тя в момента? Очевидно не. Щом лично главният прокурор казва, че в система, изградена върху корупцията, той е безпомощен, значи не е“, каза Христов.

Според него изборът на европейски прокурор не е панацея, а възможност. „Ако на място не изградим работещи институции, е нереалистично да разчитаме някой отвън да ни реши проблемите“, смята кандидатът на левицата.

„БСП е достатъчно демократична, за да покани в своята листа представители на гражданското общество. Всеки знае кой е Велизар Енчев. От години той е гласът на забравените в България пенсионери. Всеки знае коя е Елена Йончева. Отсреща ГЕРБ покани отломки от политиката от 90-те. Там виждаме бивши седесари, членове на някакви фантомни партии. Има разлика в подхода“, отбеляза Христов.

Според него единственият начин да се пресекат евентуални изборни манипулации на тези избори, е хората да излязат и да гласуват масово.

„При избора на президента Радев българите излязоха масирано да гласуват и обезсмислиха всякакви опити за манипулации на изборите. Сега никой не съжалява. Ако на 26 май не гласуваме, може да се окаже, че повече няма да гласуваме“, каза Христов.

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*