Проф. Иво Христов: България върви към Диктатура! Разтърсващ коментар:

Българският парламентаризъм е достигнал до точката на бутафория. Едва ли някой разумен човек си мисли, че в сградата на парламента се взимат всички важни решения. Парламентът е станал институция, която има две основни функции – да отвлича вниманието на публиката и да отпушва напрежението. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ социологът проф. Иво Христов, депутат от „БСП за България“.

Българският преход започна като имитация на демокрация и ще завърши като карикатура на диктатура, смята той. И със съжаление отбеляза, че същите процеси се наблюдават не само в България, но и в Унгария, и в Полша. Случи се това, че щастливият миг на либералната демокрация приключи и го казвам с болка, добави професорът

Преди имах подозрения, сега разбрах, че е безнадеждно. Това заяви проф. Христов на въпрос за състоянието на държавата и обществото. И добави, че това ще бъде най-вероятно последният му мандат като депутат.

Ние се сриваме към авторитарни форми на управление, които имат дълги традиции в България, припомни той.

Проф. Христов коментира и ситуацията в Европейския парламент и излъчването на петте водещи фигури на ЕС.

След като се разпадна Съветския съюз, Европейският съюз загуби смисъла за съществуването си: „Европейският проект се натъкна на подводните си камъни на собствената си безсъдържателност. Той възниква като икономическа консолидация срещу Съветския съюз, каквато е била официалната предпоставка за възникването му. След разпадането на СССР се видя, че европейският проект вече няма собствена идея защо трябва да съществува“, каза проф. Христов.

Приказките за европейското многообразие опряха до голия, но жесток факт – Германия и Франция взимат решенията, другите трябва да козируват. Според Иво Христов, нито предложената за шеф на Еврокомисията Германка Урсула фон дер Лайен, нито кандидатурата за шеф на ЕЦБ, французойката Кристин Лагард, са приятелски настроени към България.

По думите му европейският парламент няма да може да взима никакви сериозни решения, защото взаимно се е блокирал. Нито една от големите фракции не е в състояние да наложи своята визия за нещата, каза още проф. Иво Христов. Според него това означава само неприятни неща за нас, защото цялото ръководство, което се оформя, последното нещо, което го вълнува е любов към България.

ЕС се намира между Русия и САЩ, а тук трябва да включим и Китай – като ловно поле, не като политически субект, смята професорът.

Америка пристъпи към двустранни споразумения със страните и регионите, които са й интересни, добави Иво Христов. Според него тази част от американския елит, която е излъчила президента Доналд Тръмп, няма интерес от ЕС като обединение.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*